Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
03.02.2020 07:55

Sviatok Obetovania Pána sa spája aj s požehnaním hromničných sviec


Snímak zdroj: benediktini.sk


Sviatok Obetovanie Pána, známy aj pod názvom Hromnice, sa v katolíckej cirkvi slávi aj ako Deň zasväteného života. Pripadá na 2. februára a katolícka cirkev na Slovensku aj vo svete v tento deň venuje pozornosť zasväteným osobám, rehoľníkom a rehoľníčkam, ktorí zasvätili život Bohu a službe ľuďom.


Zasvätené osoby v mužských i ženských rehoľných kongregáciách, inštitútoch a združeniach pomáhajú tým, čo sú v sociálnej, duchovnej prípadne materiálnej núdzi - opusteným ženám, starým a chorým. Aktivizujú sa v službe výchovy detí a mládeže, usilujú sa o pozdvihnutie Rómov.       

Sviatok Obetovania Pána sa slávi na 40. deň po narodení Ježiša a veriaci si pripomínajú udalosť, keď Panna Mária s Jozefom priniesli dieťa Ježiša do chrámu v Jeruzaleme, aby ho zasvätili Bohu Otcovi. Prorok Simeon ho označil za Spasiteľa všetkých národov a svetlo na osvietenie pohanov. V rimskokatolíckej cirkvi sviatok Obetovania Pána pripomína udalosť, ktorú opísal evanjelista Lukáš (Lk 2, 22-30). Vo východnej liturgii sa tento sviatok nazýva Stretnutie nášho Pána, Boha a Spasiteľa Ježiša Krista.       

V katolíckych kostoloch sa sviatok Obetovania Pána spája s obradom požehnania hromničných sviec. Na začiatku omše ich požehnáva biskup alebo kňaz. Veriaci v sviecach nazývaných hromničky vidia ochranu pred živelnými pohromami a nebezpečenstvami. Zapaľovali sa aj pri umierajúcom, aby sa mu ľahšie odchádzalo na druhý svet. Zavedenie svätenia hromničných sviečok sa pripisuje pápežovi Galáziovi roku 494.       

Druhý február sa v rímskokatolíckej cirkvi spája aj s Dňom zasväteného života, keď si Bohu zasvätené osoby, rehoľníci a rehoľníčky, pripomínajú zasvätenie svojho života Bohu. V ten deň si pred miestnym biskupom obnovujú rehoľné sľuby (chudoby, čistoty a poslušnosti). Ich zložením sa vydali na cestu nasledovania Pána Ježiša. Tento deň zaviedol v roku 1997 pápež Ján Pavol II. (pontifikát v rokoch 1978-2005) a stanovil jeho slávenie na 2. februára, na deň sviatku Obetovania Pána. Prvý slovanský pápež tak nadviazal na tradíciu, ktorá sa začala za pápeža Pavla VI. (pontifikát 1963-1978), keď sa v ten deň schádzali rehoľníci a rehoľníčky z celého Ríma do Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.       

Východná cirkev označuje Hromnice ako stretnutie Pána, keďže podľa Biblie sa spravodlivý Simeon v tento deň stretol so Spasiteľom sveta. Súčasťou obradov v chrámoch je takisto svätenie sviec. Podľa webovej stránky grkatba.sk duch bohoslužieb tohto sviatku je rovnaký ako na sviatok Kristovho narodenia a Bohozjavenia: hlavnou myšlienkou je osláviť zjavenie sa Boha na zemi, zvelebovať Kristovo božstvo a vzdať úctu Prečistej Panne Márii ako Matke Božej.       

V Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) sa Hromnice nazývajú Predstavenie Pána Ježiša. "Sviatok 'Predstavenie Pána Ježiša' sa z našej cirkvi pomaly vytráca. Ako voliteľný sviatočný a príležitostný deň pre slávenie Služieb Božích však v bohoslužobnej knihe zostal. Jeho hlavnou myšlienkou je predstavenie Pána Ježiša v jeruzalemskom chráme. Aj my prosíme o vedenie Ducha Svätého, aby nás privádzal do chrámu a potom my svojich potomkov. V chrámoch môžeme rozpoznávať kto ON je a veriť, že je Pomazaným Božím Synom a jediným naším Spasiteľom – Pánom hodným našej viery, úcty a dôvodom našej nádeje a radosti," uviedla pre TASR tlačová tajomníčka ECAV Jana Nunvářová.       

Korene tohto sviatku siahajú do 5. storočia po Kristovi. Názov Hromnice je odvodený od posvätených sviečok, ktoré veriaci považovali za symbol Ježiša Krista.       

Na Slovensku sa k sviatku Hromníc viazali rôzne ľudové zvyky. Druhý február bol dôležitým dňom pri predpovediach počasia a úrody. Podľa ľudových pranostík teplé počasie na Hromnice bolo neželané, lebo znamenalo dlhú zimu a slabú úrodu. Naopak, zima v tento sviatok signalizovala skorý príchod jari. Dokumentujú to viaceré ľudové porekadlá. Napríklad "Raduje sa gazda, keď na Hromnice dve pre zimu musí obliecť kabanice - príde skorá jar", alebo "Radšej vidí bača na Hromnice vlka v košiari ako sedliaka v košeli".

Zdroje: www.tkkbs.sk, www.abu.sk, www.zivotopisysvatych.sk, www.grkatba.sk, www.magnificat.sk, www.vaticannews.va, https://slovenske-zvyky.webnode.sk/kalendar-akcii/zima/hromnice/     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Pravoslávni veriaci si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer
Pravoslávni veriaci v Osadnom v Sninskom okrese si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer. Pri tejto príležitosti zasadli obyvatelia obce spoločne za jeden stôl.
viac
09.11.2018
Vianoce v Gazdovskom dvore budú už v novembri
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Myjave pripravilo pre deti výchovno-vzdelávacie podujatie pod názvom Vianoce v Gazdovskom dvore. TASR informovala Eva Čmelová z CTK.
viac
08.01.2019
V potoku Jakubianka tradične posvätili vodu
Uplynulý víkend v Jakubanoch neďaleko Starej Ľubovne posvätili vodu v miestnom potoku Jakubianka. Urobili tak na sviatok Bohozjavenia Pána.
viac
02.02.2024
Veriaci slávia Sviatok Obetovania Pána, ľudovo nazvaný Hromnice
Je to jeden z najstarších sviatkov, ktorý sa slávil ešte pred príchodom kresťanstva, pričom jeho pôvod siaha až do staroveku. Jeho podobu postupne formovali antické očistné rituály, staroslovanské oslavy boha Perúna aj židovsko-kresťanské zvyky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %