Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.07.2019 10:25

Sviatok Porciunkula prinesie opäť jarmok aj súťaž vo varení guláša


Ilustračný výrez plagátu


Mestský jarmok, kultúrne vystúpenia i súťaž vo varení guláša ponúkne aj tento rok slávenie cirkevného sviatku Porciunkula. Podujatie, ktoré organizuje mesto Nové Zámky so svojimi partnermi, potrvá od 25. do 27. júla.


Ako informovala radnica, oslavy sa začínajú vo štvrtok 25. júla na Hlavnom námestí letnou Oldies party. V piatok 26. júla sa tu predstavia kapely E. T. Band, Vidiek a Wolf Kati. V sobotu 27. júla sa v parku na Bernolákovom námestí začne už od rána tradičná súťaž vo varení gulášu. Súčasťou podujatia bude aj Hand made trh a kultúrny program. Na Hlavnom námestí si budú môcť návštevníci podujatia až do polnoci vypočuť koncerty viacerých hudobných skupín a spevákov. Okrem kapely TR Band to bude aj Polemic a Irigy Hónaljmirigy.       

Tradícia jarmočných osláv, ktoré sa konajú týždeň pred slávením cirkevného sviatku, siaha v Nových Zámkoch ďaleko do histórie. V kostoloch slávia veriaci Porciunkulu 1. a 2. augusta. Pre rád Františkánov ide o jeden z najvýznamnejších sviatkov. Jeho názov je totožný s názvom kostolíka Anjelskej Panny Márie na námestí Spoleto neďaleko Assisi. V minulosti bol po latinsky nazývaný Portiuncula, z čoho neskôr vznikol zľudovený názov sviatku Porciunkula.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
14.07.2018
Sláveniu Porciunkule bude predchádzať jarmok a súťaž vo varení guláša
Mestský jarmok spojený s bohatým kultúrnym programom a rôznymi sprievodnými podujatiami bude v Nových Zámkoch predchádzať sláveniu cirkevného sviatku Porciunkula. Koncerty a vystúpenia folklórnych súborov budú na Hlavnom námestí od 26. do 28. júla.
viac
14.11.2018
Celkové víťazstvo v súťaži ZlatyErb.sk patrí webom dvoch samosprávnych krajov
Celkové víťazstvo a hlavná cena Grand Prix eSlovensko v súťaži ZlatyErb.sk o najlepšiu internetovú stránku samospráv za rok 2018 patrí internetovým webom Prešovského samosprávneho kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
08.12.2020
Mesto pomôže s financovaním trafostanice na zimnom štadióne
Mesto Nové Zámky pomôže prevádzkovateľovi zimného štadióna s investíciou do novej trafostanice. Mestskí poslanci na svojom rokovaní ešte koncom novembra schválili združenie financií na vybudovanie nového zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %