Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
15.05.2024 02:05

Svojpomocná výstavba rodinných domov v Zborove sa blíži do finále


Snímka zdroj: Ahoj.tv


Rodiny z marginalizovanej rómskej komunity v obci Zborov v Bardejovskom okrese si za koordinácie Inovačného partnerského centra (IPC) a organizácie Projekt DOM.ov dokázali svojpomocne postaviť nové legálne rodinné domy.


Tie sú aktuálne pred kolaudáciou. Ide pritom o jeden z úspešných príbehov a projektov v oblasti sociálnych inovácií, ktoré v pondelok (13. 5.) prezentovali na IPC informačnom dni v historickom Šerédyho kaštieli v Zborove. Marketingová manažérka centra Dominika Príhodová informovala, že hlavnou témou štvrtého ročníka bola práve svojpomocná výstavba domov.         

Obyvatelia marginalizovanej komunity v Zborove si za vlastné našetrené peniaze od obce odkúpili stavebné pozemky, vzali úver a zafinancovali všetok stavebný materiál i ďalšie náklady spojené s výstavbou. S legálnou výstavbou začalo šesť rodín vlani v januári. Pomocnú ruku im okrem spomínaných organizácií podala aj obec a Prešovský samosprávny kraj.         

Aktivity IPC a Projektu DOM.ov sa pritom neobmedzujú len na okolie Bardejova, koordinujú svojpomocnú výstavbu v Prešovskom kraji aj na Spiši a pri Vranove nad Topľou. "Svojpomocná výstavba domov nie je len o stavaní múrov, ale hlavne o vyriešení obrovského množstva problémov v komunite, ktoré nedovoľujú položiť ani len základný kameň novej stavby. Zvládnutie množstva náročných procesov, ktoré si vyžadujú rozsiahlu koordináciu a angažovanosť rôznych inštitúcií, v kombinácii s usilovnou prácou a zodpovedným prístupom ľudí z komunity prináša skvelé výsledky," skonštatoval riaditeľ IPC Jozef Šimko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.12.2016
MV SR podporí svojpomocnú výstavbu obydlí prostredníctvom mikropôžičiek
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje (OP ĽZ) poskytne 13,5 milióna eur na finančné nástroje pre svojpomocnú výstavbu obydlí a podporu sociálnych podnikov.
viac
09.11.2019
Nová materská škola ponúkne priestor pre 160 detí
Takmer dvojnásobný počet detí ako doposiaľ bude môcť navštevovať novú materskú školu v obci Zborov v okrese Bardejov. Obec na jej výstavbu získala z operačného programu Ľudské zdroje v rámci Ministerstva vnútra SR viac ako 1,7 milióna eur.
viac
13.01.2023
V Zborove začínajú so svojpomocnou výstavbou rodinných domov
Šesť rómskych rodín z obce Zborov v okrese Bardejov si môže svojpomocne začať stavať legálne rodinné domy. Za našetrené peniaze si od obce odkúpili stavebné pozemky a zafinancovali aj stavebné povolenia a ďalšie potrebné dokumenty.
viac
18.09.2023
Svojpomocná výstavba prvého rodinného domu na Luníku IX napreduje
Svojpomocná výstavba prvého rodinného domu na košickom Luníku IX napreduje. Aktuálne realizujú práce v interiéri a v najbližších dňoch sa majú pustiť do fasády a zateplenia. Čo sa týka vzorového domu s komunitným centrom, jeho plnú prevádzku plánujú spustiť do niekoľkých týždňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %