Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
06.05.2020 01:45

Systém monitorovania podzemných vôd prejde hĺbkovou kontrolou


Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Snímka zdroj: (tasr).


Systém monitorovania podzemných vôd na Slovensku prejde hĺbkovou kontrolou. V najbližších mesiacoch sa na nej budú podieľať aj experti zo Švédska. Informovali o tom z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Šéf envirorezortu Ján Budaj sa v utorok stretol s vedením Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. „Jednoznačne vítam rozhodnutie kontrolórov. Nič nepotrebuje rýchlejšie spraviť inventúru ako naše vodné bohatstvo. Pitná voda je najväčším pokladom tejto krajiny a jej monitorovanie a dôsledná ochrana je existenčnou otázkou pre budúcnosť Slovenska,“ povedal Budaj.

MŽP tvrdí, že výsledky kontroly a kroky navrhnuté NKÚ SR prispejú k znižovaniu rizík znečistenia a k účinnejšej ochrane zásob podzemnej vody.

Externá kontrola je podľa Budaja prvým krokom k zvýšeniu informovanosti o kvalite životného prostredia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2021
Kvalita podzemných zdrojov pitnej vody nie je kontorlovaná dostatočne
Nedostatočná kontrola kvality podzemných zdrojov pitnej vody ohrozuje zdravie obyvateľov. Štátne orgány v pôsobnosti rezortu životného prostredia, zodpovedné za monitoring kvality vodných zdrojov, nemajú dostatočné a presné informácie.
viac
31.05.2021
Bezodpadová technológia vrakunskej skládky je zapracovaná v projekte
Zhotoviteľ sanácie toxickej vrakunskej skládky v Bratislave spolupracuje so Slovenskou akadémiou vied (SAV) na využití bezodpadovej technológie čistenia podzemných vôd od roku 2019.
viac
30.07.2021
Kontrola prevozu odpadu cez hranice je nedostatočná
Slovenským orgánom chýbajú presné a spoľahlivé údaje o prevoze nebezpečného a iného odpadu cez štátne hranice a pri plnení záväzkov vyplývajúcich z Bazilejského dohovoru má naša krajina rezervy.
viac
10.06.2022
Tok peňazí smerujúci do vedy, výskumu a vývoja je potrebné zefektívniť
Vede a výskumu na Slovensku dlhodobo chýba efektívny systém financovania. Spôsob prideľovania prostriedkov na túto oblasť nesie znaky neobjektívnosti a netransparentnosti, čo vytvára priestor pre subjektívne hodnotenie a neúčinné vynakladanie verejných prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %