Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
03.01.2024 07:50

T. Taraba: Na Slovensku by sa spaľovaním odpadu uživili tri zariadenia


Ilustračná snímka, zdroj: Odpady-portál


Na Slovensku by sa spaľovaním odpadu uživili tri zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov. Stavať by sa mohli v starých areáloch podnikov alebo na miestach, kde sú nejaké environmentálne záťaže.


V rozhovore pre TASR to povedal minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Prijať rozhodnutie o výstavbe dostatočného množstva spaľovní má vláda vo svojom programovom vyhlásení.         ​

Deklaroval, že envirorezort nechce pod jeho vedením stavať spaľovne, ktoré budú vypúšťať do ovzdušia rakovinotvorné látky a exhaláty. "Bavíme sa o spaľovniach, akých majú napríklad iba v centre Viedne štyri. Choďte sa opýtať jedného Viedenčana, že či im vadia tie spaľovne alebo či ich niekedy cítia," podotkol Taraba.         

Tvrdí, že ak Slovensko nepostaví spaľovne na rakúskej ekologickej úrovni, tak je potom odkázané na "budovanie rakovinotvorných skládok a na kontamináciu spodných vôd". "Zaujímavé, že na Slovensku máme 61 skládok a osem toxických, ktoré nám ničia spodné vody a spôsobujú rakoviny a ľudia sa toho neboja. Ďalších je tu asi 1000 ilegálnych, o ktorých ani nevieme," uviedol Taraba v súvislosti s tým, že ľudia sa boja postavenia spaľovní vo svojom okolí.         

Slovensko podľa neho vyváža odpad na spálenie do susedných krajín za miliardy eur. Považuje to za scestné. "Ak ich nepostavíme, tak Rakúšania, Česi nám budú ruky a nohy bozkávať, že sme si ich nepostavili. Pretože oni na tom budú profitovať. Oni budú za naše peniaze veľmi radi náš odpad zneškodňovať," skonštatoval šéf envirorezortu.         

Za dôležité považuje aj to, aby sa na Slovensku postavil dostatočný počet spaľovní a nebolo ich ani veľa, ani málo. Spaľovne by tiež podľa neho mohli pomôcť aj pri odstraňovaní environmentálnych záťaží.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2021
Spaľovanie (zhodnocovanie) odpadov v kontexte znižovania percenta skládkovania
Zrejme si ešte isté obdobie budeme musieť počkať, kým sa definitívne rozhodneme, aký spôsob energetického alebo iného zhodnocovania komunálnych odpadov (KO) uprednostníme v kontexte postupného povinného znižovania percenta skládkovania odpadov.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
12.04.2022
Prináša vojna väčšiu šancu pre výraznejšie energetické zhodnocovanie odpadov?
Množstvo energie, vyrobenej v roku 2019 v zariadeniach štátov na energetické využitie odpadov (ZEVO) v štátoch EÚ, sa blíži k množstvu energie, ktorú Európa získava z takmer 10 percent objemu dovezeného ruského zemného plynu v roku 2019.
viac
28.03.2023
Slovák vyhodí v priemere 11 kíl textilu ročne. Ako sa dá recyklovať?
Množstvo textilného odpadu rastie nielen vo svete, ale aj u nás. To predstavuje vážny problém. Riešením by mohlo byť zavedenie triedeného zberu pre textil, ktoré by sa malo spustiť v roku 2025.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %