Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
06.03.2024 04:45

T. Taraba: Všetky stromy napadnuté lykožrútom pôjdu dole


Lykožrút. Snímka: TASR


Všetky stromy napadnuté lykožrútom sa vyrúbu. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v súvislosti s výrubom stromov v Kôprovej doline v Tatranskom národnom parku.


Stromy spôsobujúce kalamitnú situáciu pôjdu podľa neho čo najrýchlejšie dole, lebo ohrozujú kvalitu a zdravie slovenských lesov.         

"Ak chceme ochrániť zdravie našej prírody a lesov, predovšetkým musíme bojovať proti tým škodcom, ktorí spôsobujú ich vyhynutie," povedal Taraba. Tvrdí, že výrub bude pokračovať a všetky centrá infikácie lesov a ničenie ich zdravia bude ministerstvo životného prostredia eliminovať.         

"V jednom strome napadnutom lykožrútmi sa nachádza 300.000 lykožrútov. Lykožrúty letia do desiatich kilometrov a na zničenie jedného stromu stačí 300 lykožrútov. Pri jednom chorom strome dochádza k infikovaniu ďalších tisíc stromov," skonštatoval Taraba. Envirorezort podľa neho tiež nebude tolerovať stavy, keď sa na povolenie na výrub stromov čakalo 700 dní.         

 

Kôprová dolina sa spolu s Tichou dolinou stali v roku 2007 symbolom sporu medzi ochranármi a lesníkmi o to, ako sa vyrovnať s následkami veternej kalamity a premnožením lykožrúta v najprísnejšie chránených oblastiach. Kým lesníci aj štátne orgány presadzovali aktívny manažment, environmentalisti trvali na ponechaní na samovývoj. Ťažbe priamo na mieste bránili mimovládne organizácie. O ťažbu kalamitného dreva sa zaujímala aj Európska komisia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.03.2020
Staré stromy pri Váhu v Ružomberku nahradia mladé hraby
Prestarnuté stromy, ktoré rastú pozdĺž Váhu pri Žilinskej ceste v Ružomberku, nahradia mladé hraby. Vedenie mesta sa rozhodlo 26 stromov odstrániť po tom, čo ich dendrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) označili za rizikové.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
21.06.2021
V Trnave pilujú stromovú aleju na Rybníkovej ulici
Trnavská radnica začala počas víkendu s výrubom podstatnej časti stromov v najstaršej a jednej z mála kompaktných stromových alejí v meste. Podľa už skôr zverejnených zámerov má byť zlikvidovaných 59 topoľov bielych z celkového počtu 98. Stromy majú zhruba 70 rokov a lemovali rušnú Rybníkovú ulicu.
viac
02.03.2023
Parky napadol lykožrút a výrub stromov bol nevyhnutný, tvrdí mesto
Zvolenské parky napadol lykožrút, výrub stromov bol preto podľa mesta nevyhnutný. Informoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %