Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.04.2017 02:00

Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou


Vo Vranove nad Topľou ušetrili vlani za zber, prepravu a uloženie komunálneho odpadu 41 000 eur oproti roku 2015.


V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.


Aj keď nejde o výrazný či progresívny skok v napredovaní separácie, ušetrila miestna samospráva za jeho vlaňajší zber, prepravu i uloženie o 41-tisíc eur viac oproti predvlaňajšku. V druhej polovici roka 2016 totiž za ňu prevzala náklady za túto činnosť OZV ENVI - PAK, rovnako ako za svoje ostatné zazmluvnené mestá.

„Okrem toho naša OZV vyškolila pedagógov zo základných a materských škôl vo Vranove a žiaci ZŠ i deti MŠ dostali od nás vzdelávacie pomôcky ohľadne triedenia odpadov,“ informovala riaditeľka pre komunikáciu a marketing v a.s. ENVI - PAK Silvia Nosálová. „Takisto sme mestu Vranov nad Topľou dodali nálepky na 130 kontajnerových stojísk a letáky o správnom triedení do každej domácnosti. Na vranovskom jarmoku sme učili deti triediť komunálny odpad, pričom pre najlepších triedičov sme pripravili malé darčeky. Považujeme to však iba za prvý predpoklad, že obyvatelia Vranova zvládnu efektívnejšie triedenie.“

Podľa informácie vedúcej oddelenia výstavby a dopravy vo Vranove Vlasty Štefánikovej sa mesto nechystá občanom vrátiť ušetrené peniaze. Samospráva totiž v minulosti náklady na triedený zber hradila z prostriedkov, ktoré mohla využiť na inú činnosť. „Keďže už pred niekoľkými rokmi sme začali s intenzifikáciou separovaného zberu, vyžiadalo si to okrem iného aj zvýšené náklady do rekonštrukcie zberného dvora, nákupu zberových vozidiel, nádob či kompostérov pre rodinné domy,“ informovala Obecné noviny. „Dnes však, pokiaľ ide o vrátenie 41-tisíc eur obyvateľom, nepodliehame ilúzii, že po rozdelení na každú domácnosť, čo by predstavovalo skôr symbolickú ako motivačnú čiastku, by sme naštartovali prerod vzťahu k separovaniu. I keď, pri výraznom napredovaní, možno v budúcnosti reálne uvažovať aj o vrátení ušetrených financií.“

Podľa V. Štefánikovej potrvá roky, kým sa okrem iného napríklad v „anonymite“ sídlisk východoslovenského mestečka podarí výrazne preklopiť pomer domácností separujúcich a neseparujúcich odpad. „Všetko je v myslení ľudí,“ uzatvára. „Na dedinách to ide jednoduchšie, každý každého tam pozná a okrem iného sa povedzme pred susedom hanbí prezentovať vlastnú neporiadkumilovnosť. Takže investujeme do inštruktážnych plagátov, ktoré vhadzujeme do schránok, chodíme na besedy o separovaní do škôl, kam sme tiež nakúpili zberné nádoby na triedený zber, na besedy s občanmi... ale stále sme iba na začiatku. Proces zotrvačnosti je totiž veľmi silný a jeho zdolanie si žiada trpezlivosť. Takže viditeľné a citeľné výsledky v prospech separovaného zberu sa zrejme ukážu najskôr po  piatich rokoch.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
10.04.2017
Cez žiakov učí škola triediť aj rodičov a starých rodičov
Už osem rokov sa pozoruhodným spôsobom pedagógovia kremnickej Základnej školy na Angyalovej ulici venujú environmentálnej výchove žiakov.
viac
24.05.2017
V Opatovciach nad Nitrou vybudujú zberný dvor z fondov EÚ
Zvýšenie intenzity a zefektívnenie systému triedeného zberu odpadu chce vybudovaním zberného dvora dosiahnuť samospráva Opatoviec nad Nitrou (okres Prievidza).
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %