Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
28.01.2023 08:50

Tallinn si prevzal ocenenie hlavného zeleného mesta


Ilustračná snímka


Estónsky Tallinn prijal cenu európskeho hlavného zeleného mesta. Získal ju vďaka záväzku k zníženiu emisií uhlíka, obnove biodiverzity a tiež propagácii zelených inovácií a udržateľného riadenia.


Cenu európskeho hlavného zeleného mesta si prevzal primátor Tallinna Mihhail Kõlvart od európskeho komisára pre životné prostredie Virginija Sinkeviča. K titulu mesto dostalo aj šek na 600-tisíc eur. Tie majú byť investované do plánov udržateľnosti mesta vrátane zefektívnenia nakladania s odpadom, zlepšenia kvality vody, ovzdušia a pôdy, zmierňovania hluku či ochrany biodiverzity.

Podľa primátora Tallina tieto mestá zohrávajú čoraz významnejšiu úlohu pri plnení európskych klimatických cieľov. Mali by preto spolupracovať a vymieňať si svoje skúsenosti. Estónske hlavné mesto plánuje v rámci programu hlavného zeleného mesta v roku 2023 usporiadať tematické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia vrátane vyše 60 podujatí. Tie budú určené pre miestnych aj návštevníkov.

Zelené technológie a biodiverzita

Myšlienka ceny európskeho hlavného zeleného mesta sa zrodila v roku 2006 v Tallinne. Od roku 2010 je každý rok vybrané jedno európske mesto. Cenu získavajú mestá, ktoré dlhodobo dosahujú vysoké environmentálne štandardy a zaväzujú sa k ambicióznym cieľom ekologických riešení a udržateľného rozvoja.

Štyri hlavné agendy, vďaka ktorým Tallinn tento rok vyhral, boli zvýšenie energetickej efektivity a vnútornej teploty budov, zníženie emisií uhlíka, rozvoj biodiverzity v mestách a nástroje na podporu obehovej ekonomiky. Odhodlanie Tallinnu v oblasti zelených technológií a ochrany biodiverzity dokazujú aj mnohé iniciatívy, v ktorých mesto napreduje.

Ako príklad možno spomenúť Ülemiste. Je „mestom budúcnosti“ pre mladých, ktoré vzniklo v roku 2005. Momentálne má asi 14-tisíc obyvateľov z vyše 73 krajín, ktorí tu študujú, pracujú a žijú. Približne 500 firiem má v meste Ülemiste svoje prevádzky.

V rámci zachovania biodiverzity vyvíja Tallinn „peľovú diaľnicu“, ktorá bude pretínať šesť mestských častí. Táto diaľnica bude tiež slúžiť ako koridor pre motýle, čmeliaky, včely a ďalšie živočíšne druhy. Určená je aj ľuďom. „V Tallinne sa nachádza vyše 2 100 hektárov chráneného územia. Sú to prírodné rezervácie, chránené parky, dokonca aj ostrov,“ hovorí tallinnský zástupca primátora pre životné prostredie a urbánny rozvoj Vladimir Svet.

„Tallinn je okrem toho jedno z mála hlavných miest, ktoré majú vlastný močiar, a tiež asi jediné, kde má dobytok zo Škótskej vysočiny titul zamestnanca. Je to jeden z projektov obnovy a ochrany pobrežných lúk,“ vysvetľuje Svet. V roku 2024 by mala titul hlavného zeleného mesta prevziať španielska Valencia.

Autor: Zdroj: Portál Euractiv, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2017
Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.
viac
04.12.2020
Vianočné občerstvenie v centre mesta ponúknu aj z food truckov
Na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí si môže verejnosť vychutnať vianočné občerstvenie aj z takmer 20 food truckov, známych tiež pod pojmom pojazdné reštaurácie. Na sociálnej sieti o tom informuje mestská časť Staré Mesto.
viac
18.01.2021
Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás
Mesto Bratislava podporí revitalizáciu pochôdznych terás formou dotácie. Na tento účel vyčlenila samospráva v rozpočte 200 000 eur.
viac
23.11.2022
Európskym zeleným mestom pre rok 2024 bude španielska Valencia
Európska komisia (EK) už od roku 2010 udeľuje mestám, ktoré dokážu skĺbiť životné prostredie s kvalitným bývaním a udržateľným rozvojom, titul Európske hlavné zelené mesto a ceny Európsky zelený list.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %