Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.05.2021 01:25

Technické služby mesta Brezno budujú na cintoríne nové urnové miesta


Autor snímky: (Stano SPÁČ).


Na starom cintoríne v Brezne Technické služby budujú 14 urnových miest.


V Brezne evidujú dovedna 3337 hrobov

Technické služby Brezno spravujú tri cintoríny, a to dva mestské na Školskej a Cintorínskej ulici a jeden v miestnej časti Bujakovo – Padličkovo. Celkovo v nich evidujú 1970 jednohrobov, 1245 dvojhrobov, 95 trojhrobov a 27 štvorhrobov. Kapacitné rozšírenie hrobových miest pri priemernej úmrtnosti takmer 200 ľudí ročne je priam nevyhnutnosť, preto sa breznianska samospráva snaží túto situáciu riešiť, ako aj upravovať cintoríny tak, aby boli dôstojným miestom posledného odpočinku.

Pred tromi rokmi mesto začalo s úpravou starého cintorína, kde pribudol nový chodník zo zámkovej dlažby, ktorý prepojil Moyzesovu a Cintorínsku ulicu, ako aj Technické služby vybudovali nové hrobové miesta. Výstavba si vyžiadala úpravu terénu, vybudovanie gabionového oporného múru, dvoch schodíšť a nakoniec aj nového chodníka, ktorý je priamo napojený na chodník v spodnej časti cintorína.

Na starom cintoríne pribudnú nové urnové miesta

Tentokrát sa Technické služby pustili do budovania nových urnových miest, ktorých nespornou výhodou je úspora plôch cintorínov. V Brezne sa ich nachádza 577 a do konca mája by malo v starom cintoríne pribudnúť ďalších 14. Podľa slov riaditeľa Lukáša Jeremiáša, o takýto typ pietneho miesta evidujú záujem, tri miesta si už obyvatelia rezervovali. Poplatok za vybudovanie urnového základu je 180 eur a cena nájmu za urnové miesto na 5 rokov je 14 eur.

„V rámci budovania nových urnových miest upravujeme svah, na jeho spevnenie osadíme gabióny, vybudujeme urnové základy a spevnenú plochu, ako aj pre bezpečnosť obyvateľov sme osadili nové zábradlie. Na cintorínoch budeme tiež pokračovať v bežných prácach, ako je kosenie a úprava zelene,“ uviedol šéf techničiarov. Ako dodal na záver, na užívanie hrobových miest, čiže aj urnových, sú stanovené dve základné podmienky, a to uzatvorenie nájomnej zmluvy a úhrada nájomného. Zmluva sa uzatvára na neurčito a nesmie byť vypovedaná skôr, ako po uplynutí tlecej doby. Nájomné majiteľ pri hrobových miestach platí na desať rokov, pri urnových na päť rokov. Ak sa majiteľ hrobového miesta vzdá, zruší nájomnú zmluvu, alebo zaň neplatí, stráca nárok na jeho užívanie.

Autor: (Monika DOLŇANOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2018
Stromy, ktoré padli za atletickú dráhu, budú nahradené novou zeleňou
Areály škôl na Pionierskej ulici sú od polovice novembra pripravené na výstavbu dlho avizovanej atletickej dráhy. Lesy mesta Brezno z nich na základe povolenia odstránili stromoradie, ktorého zdravotný stav a koreňový systém mali ohrozovať realizáciu projektu a bezpečnosť verejnosti.
viac
25.03.2021
Radnica začala s výstavbou parkoviska na sídlisku Rozkvet
Na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet vznikne do konca budúceho roka 350 nových parkovacích miest. Radnica začala s výstavbou prvých 83, v druhej etape by malo pribudnúť ďalších 50.
viac
16.06.2021
Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium
Na mestskom cintoríne v Šali by malo vzniknúť kolumbárium so 48 urnovými schránkami. Vedenie mesta chce jeho výstavbou vyjsť v ústrety ľuďom, ktorí chcú pozostatky svojich blízkych umiestniť do urnovej steny.
viac
13.08.2021
ARRIVA bude zabezpečovať MHD v Komárne aj ďalších desať rokov
Spoločnosť ARRIVA a mesto Komárno podpísali zmluvu, na základe ktorej bude ARRIVA zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu najbližších desať rokov. Zmluva cestujúcim prinesie modernizáciu vozového parku a zvýšenie kvality cestovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %