Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.05.2021 03:20

Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu


Tekovské múzeum v Leviciach. Snímka zdroj: Muzeum.sk


Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.


Príbehy 15 ľudí, ktorí prežili druhú svetovú vojnu, sú zdokumentované na veľkoplošných transparentoch umiestnených na štyroch vežiach. Tie sa aktuálne nachádzajú v areáli Levického hradu, informovala Nikola Mihálová z Tekovského múzea. Výstava je sprístupnená od 8. mája do 5. júla.       

Medzi hrdinami výstavy nájdu návštevníci hradu Martu Szilárdovú, preživšiu geto, koncentračný tábor Auschwitz a pochod smrti. Ďalším hrdinom je právnik a novinár, väzeň v koncentračnom tábore a partizán Otto Šimko.       

Výstavu už videli ľudia vo viacerých slovenských mestách, v Žiline, Prešove, Topoľčanoch či Revúcej. Hlavným poslaním Post Bellum je zaznamenávanie príbehov. „S mottom 'Dokumentovať, rozprávať, vzdelávať' sa stotožňuje aj múzeum. Keďže to epidemiologická situácia dovolí, súčasťou výstavy budú aj workshopy určené pre žiakov základných a stredných škôl,“ uviedla Mihálová. 

Hlavným cieľom workshopov bude netradičnou zážitkovou formou zoznámiť žiakov s historickými reáliami, ľudskoprávnymi témami a viesť ich tak k tolerancii, porozumeniu a uvedomovaniu si národnej a historickej pamäti. „Deň víťazstva nad fašizmom môžu návštevníci hradu osláviť tichou spomienkou na osudy ľudí prežívajúcich tieto neľahké, no kľúčové momenty 20. storočia,“ skonštatovala Mihálová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu
Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
28.04.2022
V múzeu vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov
V galérii Mestského vlastivedného múzea vo Fiľakove vystavia najvzácnejšie archeologické nálezy posledných rokov z Fiľakovského hradu a jeho okolia. Informovalo o tom Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).
viac
05.05.2022
Výstava v Tekovskom múzeu približuje obdobie po páde slovenskej Tróje
Dianie na území južného Slovenska v strednej dobe bronzovej približuje archeologická výstava, ktorá bude od piatka (6. 5.) sprístupnená vo výstavnej miestnosti Kapitánskej budovy Tekovského múzea v Leviciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %