Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.08.2016 01:00

Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu


Snímka zdroj: (muzeum.sk).


Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.


Po ukončení verejného obstarávania podpísalo začiatkom augusta tohto roka vedenie múzea s úspešným uchádzačom zmluvu na sumu 17 178 eur.      

Amfiteáter sa nachádza v priestoroch Levického hradu, ktorého správcom je Tekovské múzeum. Podľa slov jeho riaditeľa Jána Dana sa prestavba priestorov juhozápadnej bašty na amfiteáter realizovala od septembra 2005 do mája 2006. Amfiteáter slúži najmä pre potreby múzea na organizovanie kultúrnych podujatí súvisiacich s historickým charakterom hradného areálu.

Po desiatich rokoch bol areál v havarijnom stave, pod ktorý sa podpísali poveternostné vplyvy. Počas rekonštrukcie bude potrebné kompletne vymeniť drevené pódium i lavice pre divákov. Drevenú pochôdznu časť nad amfiteátrom nahradí štiepaný kameň. Stavebné práce by mali byť ukončené do dvoch mesiacov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
09.03.2021
Na Ľubovnianskom hrade zrekonštruujú severovýchodnú hradbu a nádvorie
Odstránenie havarijného stavu a záchrana severovýchodnej hradby i tretieho nádvoria. To je hlavným cieľom blížiacej sa rekonštrukcie na Ľubovnianskom hrade.
viac
08.05.2021
Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu
Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %