Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.03.2017 03:14

Témou poslednej Super školy boli ekologické hrozby


Zem prešla piatimi štádiami veľkých vymieraní. To šieste si spôsobuje samo ľudstvo, pričom za hlavný problém budúcnosti sa považuje odpad.


V Petržalke 21. marca odznela posledná prednáška v rámci projektu Super škola v tomto školskom roku. Mala názov Šieste vymieranie.


Prednášajúcim bol tentoraz spoluzakladateľ projektu Mgr. Peter Vršanský, PhD. zo Slovenskej akadémie vied a zástupca hneď jej troch ústavov – Fyzikálneho, Zoológie a Vied o Zemi. Témou bolo Šieste vymieranie. To súčasné, ktorému ľudstvo „úspešne“ pomáha. Mnohé z obrázkov, ktoré žiaci v pondelok 20. marca v Zrkadlovom háji videli, mali svoju premiéru pred publikom, vrátane vedcov.

„Šieste vymieranie nie je filozofická téma, ale technická, matematická,“ uviedol svoju pútavú prednášku vedec a začal prvým obrázkom, ktorý sa len nedávno objavil na verejnosti. Vedci v Kanade našli pozostatky prvých známok života na Zemi - hematitiových trubičiek po baktériách. „Tento nález nám len dokázal, že nie je problém, aby život kdekoľvek vznikol, ale aby nezanikol,“ zdôraznil P. Vršanský.

Na Zemi už komplexný život bol (2,1 Ga), ale kompletne vyhynul, obnovil poznatky o živote na Zemi vedec a ako príklad uviedol, že doba ľadová bola len „ľahkým mrázikom“ v porovnaní s tým, ako bola zamrznutá Zem pred asi 715 miliónmi rokov. „Obdobie ediakary, ktoré nastúpilo po oteplení planéty, už potom považujeme za ´konečnú´. Odvtedy datujeme nový vývoj života Zeme,“ objasňuje P. Vršanský. A odvtedy Zem prešla piatimi štádiami veľkých vymieraní. To šieste si spôsobuje samo ľudstvo, pričom za hlavný problém budúcnosti sa považuje odpad. „Aj obyčajný človek môže zabrániť vyhynutiu života,“ hovorí vedec a vymenúva úplne základné veci: triedenie odpadu, využívanie hromadnej dopravy, konzumácia lokálnych a kúpa recyklovateľných produktov...

Súčasným tempom ničenia planéty hrozí napríklad vyhynutie asi 30 percent všetkých cicavcov. „A aj vyhynú,“ tvrdí P. Vršanský. Ďalším príkladom sú žaby – už dnes je jasné, že vyhynie najmenej 20 percent druhov týchto živočíchov. Amurských leopardov behá po svete už len 40 a výpočet ďalších ohrozených druhov by mohol pokračovať.

Práca vedca je však aj v objavovaní minulého sveta. „Veľkým zdrojom poznatkov sú jantáre, v ktorých nachádzame zvyšky života, či už sú to šváby, alebo pozostatky farebných pierok z dinosaura, ktoré nám dokladujú, že dinosaury boli operence,“ vykresľuje život vedcov P. Vršanský. „Sú to vážne veci, ich hľadanie a nachádzanie je veľakrát na hrane života, ale je to to najkrajšie povolanie, aké môže existovať,“ vyznal sa za väčšinu vedcov Peter Vršanský, ktorý sa sám podieľa na vedeckých projektoch v 63 krajinách.

 

Autor: (platz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
21.12.2016
Ľudia žijú na ekologický dlh, upozorňuje SAŽP
Ľudia spotrebúvajú viac ako unesie planéta Zem a žijú na ekologický dlh. Pri predstavení jedinečného modelu pre výpočet ekologickej stopy – Ekomerača, na to upozornil Timotej Brenkus zo Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP).
viac
09.06.2018
Petržalka v rámci životného prostredia podporí deväť projektov
Vytvorenie komunitnej záhrady, vybudovanie altánku ako ekoučebne na dvore základnej školy, ale tiež revitalizácia vnútrobloku, humanizácia pochôdznej terasy či skrášlenie areálu materskej školy.
viac
03.06.2020
BBSK chce zlepšiť kvalitu ovzdušia, ľudí bude učiť aj to, ako správne kúriť
Na Štefánikovom nábreží v Banskej Bystrici zaznamenali meteorológovia počas januára 2020 prekročené limity priemernej koncentrácie emisií tuhých častíc PM 10 celkovo 15-krát. V meste Jelšava k takémuto prekročeniu hodnôt prišlo počas januára celkovo 18-krát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %