Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
30.05.2020 08:00

Testovanie v zariadeniach sociálnych služieb sa blíži ku koncu


Ilustračná snímka.


V týchto dňoch končí hromadné testovanie na nový koronavírus v zariadeniach sociálnych služieb v Žilinskom kraji, ktoré bolo spustené začiatkom mája.


Testovaniu sa doteraz podrobilo 2 082 zamestnancov a 2 804 klientov sociálnych služieb v pôsobnosti Žilinskej župy „Testovanie máme k dnešnému dňu ukončené na zruba 99 %. Všetky výsledky sú negatívne. Je to výborná správa. Chcela by som poďakovať všetkým zamestnancom, či už v zariadeniach alebo tu na úrade ŽSK, ktorí s obrovskou zodpovednosťou pristupovali k zavádzaniu opatrení, aby vírus do zariadení neprenikol,” povedala riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Iveta Ďurišová. Ostáva ešte otestovať 205 zamestnancov, ktorí sú momentálne na PN, OČR, či v karanténe a 98 klientov, ktorí sú hospitalizovaní v ústavnom zdravotníckom zariadení, prípadne sú dlhodobo v domácom prostredí. Testovaní budú bezodkladne po nástupe do zariadenia.

Prísne opatrenia na ochranu zariadení sociálnych služieb platili v kraji už od začiatku marca. Uzatvorili sa pobytové zariadenia a nastavili krízové plány. Prerušili sa ambulantné a terénne služby. Župa pripravila pracovníkov na novú situáciu, zrušili sa skupinové terapie a pozastavilo sa prijímanie nových klientov. „Od začiatku sme vnímali silnú zodpovednosť za ochranu tých najzraniteľnejších - seniorov a ľudí s rôznym stupňom zdravotného znevýhodnenia. Nebolo to vždy jednoduché, klienti aj ich rodinní príslušníci spočiatku brali prísne opatrenia aj sociálne odlúčenie ťažko, ale dnes vidíme, že to všetko malo zmysel,” povedala županka Erika Jurinová. Ako dodala, na zmiernenie dopadov pandémie pre klientov župa spustila tzv. službu ucha, i linky pomoci, kde aktívne pomáhajú psychológovia i rehoľné sestry a medici.  Rozbehla aj milú aktivitu dopisovanie so seniormi, ktoré zastrešujú dobrovoľníci organizovaní Rozvojovou agentúrou ŽSK.

V týchto dňoch sa Žilinská župa pripravuje na postupné uvoľňovanie opatrení, ktoré je v súlade s nariadením vlády SR rozčlenené do štyroch etáp. Sprevádzať ich budú obmedzenia. Už 3. júna sa plánujú otvárať ambulantné pobytové formy (výnimkou budú seniori nad 62 rokov), 7. júna by sa mali otvoriť ambulantné pobytové formy aj pre seniorov nad 62 rokov a týždenná forma pre ľudí s poruchami autistického spektra, respektíve s mentálnym postihnutím. Od polovice júna by sa malo opätovne umožniť prijímanie žiadateľov o poskytovanie sociálnej služby a zároveň by klientom malo byť umožnené opustiť zariadenia s týždennou formou do domácnosti, či už na víkend alebo sviatky. Týždenná pobytová forma by sa mala obnoviť k prvému júlu. „Pre klientov aj ich blízkych bolo odlúčenie veľmi ťažké. Máme radosť, že opatrenia sa postupne začnú uvoľňovať. Treba k tomu pristupovať s disciplínou a zodpovednosťou. Nakoniec to, či daná etapa bude platiť od navrhovaného termínu bude závisieť od vývoja situácie s COVID-19 na území Slovenska a hlavne od individuálnych prevádzkových možností a zdravotného stavu prijímateľov sociálnych služieb,” uzavrela Ďurišová.

Autor: (Martina REMENCOVÁ, hovorkyňa kancelárie predsedníčky ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
V centre sociálnych služieb otvoria denný stacionár
V centre sociálnych služieb (CSS) Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach už čoskoro pribudne denný stacionár pre desať klientov.
viac
07.12.2017
Úrad PSK sa zmenil na vianočné trhovisko
Na Úrade Prešovského samosprávneho kraja sa v stredu 6. decembra symbolicky rozsvietil vianočný stromček. Stalo sa tak v rámci tradičných vianočných trhov, ktoré sú prezentáciou zariadení poskytovateľov sociálnych služieb.
viac
18.04.2020
Ján Lunter: Opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb sú prísne
V zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja je spolu tridsať pobytových zariadení sociálnych služieb. O viac ako 2700 klientov sa tu stará 1564 zamestnancov, ktorí dodržiavajú prísne protiepidemiologické opatrenia.
viac
06.10.2020
Žilinská župa sprísňuje opatrenia na ochranu najzraniteľnejších skupín
Žilinský samosprávny kraj sprísňuje opatrenia v zariadeniach sociálnych služieb. Včerajším dňom začal platiť plošný zákaz návštev, zatvárať sa budú aj ambulantné služby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %