Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.01.2020 05:50

Tisovec chce vytvoriť centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti


Ilustračná snímka, zdroj: oficiálna stránka mesta Tisovec


Zriadenie centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS), v ktorom by pôsobili všetci lekári v meste, je jedným zo zámerov mesta Tisovec. S týmto cieľom sa uchádza o dotáciu v rámci výzvy Ministerstva zdravotníctva SR, z ktorej by mohlo získať nenávratný finančný príspevok do 700-tis. eur.


Podľa slov prednostu mestského úradu Tibora Tokára by zariadenie vzniklo v budove, ktorú v súčasnosti využívajú Služby mesta Tisovec. „Chceli by sme ju zrekonštruovať a zmodernizovať na CIZS, kde by sme združili všetkých lekárov z mesta Tisovec, ktorí tu pôsobia,“ načrtol na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva.       

Ak by samospráva bola úspešná, okrem rekonštrukcie, modernizácie a interiérových či exteriérových stavebných úprav by podľa Tokára peniaze šli aj na materiálno-technické vybavenie objektu zdravotníckou technikou. „Ďalej je tam vybudovanie bezbariérového prístupu, nové informačno-komunikačné technológie s napojením na vysokorýchlostný internet, ako aj opatrenia na zvýšenie energetickej hospodárnosti budovy,“ dodal prednosta.       

Spomenul tiež, že mesto už rokovalo i s lekármi, aby do architektonickej štúdie projektu zahrnulo aj ich potreby a požiadavky. V zariadení by samospráva chcela mať dvoch lekárov pre dospelých, pediatra, dve stomatologické ambulancie a jednu gynekologickú. „Aby bolo využitie objektu čo najväčšie, zvažujeme aj umiestnenie liečebnej rehabilitácie, denného centra alebo stacionára,“ doplnil Tokár.       

Ako pokračovala primátorka Tisovca Irena Milecová, pre mesto by CIZS znamenalo nové ambulančné priestory a dlhodobo by malo vyriešených lekárov. „Gynekologická ambulancia v priestoroch bývalého závodu CSM je už nedôstojná. Takisto budova, v ktorej sú priestory súčasných ambulancií, nie je v takom stave, ako by mala byť,“ podotkla primátorka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2019
MZ SR vyhlásilo druhé kolo výzvy na žiadosti o peniaze na integrované centrá
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo druhé kolo výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
05.05.2020
Žilina začína budovať cyklotrasu zo sídliska Solinky do centra
Mesto Žilina začína budovať prvý úsek cyklotrasy H2, ktorá spojí sídlisko Solinky s centrom mesta. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka povedie prvý úsek celým sídliskom Solinky a bude sa končiť na Bulvári.
viac
28.10.2020
Vedci vyzývajú vládu na efektívne kroky v boji s pandémiou
Slovenskí vedci apelujú na premiéra Igora Matoviča, členov vlády, ústredného krízového štábu a pandemickej komisie, aby dôkladne zvážili, aké kroky sú najefektívnejšie v boji s pandémiou v horizonte dlhšom ako pár týždňov.
viac
05.10.2023
V Námestove otvorili nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti
V Oravskej poliklinike v Námestove odovzdali v stredu do užívania nové priestory Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti. Celkové náklady na vybudovanie dosiahli viac ako 800.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %