Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
07.09.2022 09:30

Titulom Spravodliví medzi národmi ocenil Izrael dvanástich Slovákov


Na snímke zľava izraelský veľvyslanec v SR Eitan Levon, Katarína Lokša, príbuzná záchrancu Olivera Rácza, Otto Šimko, príbuzný zachráneného Štefana Šimka, Katarína Ráczová a Tomáš Ganza, príbuzný zachráneného Viléma Ganza. Snímka zdroj: (tasr).


Dvanásti Slováci získali v pondelok (5. 9.) večer v Zlatej sále na zámku Šimák v Pezinku izraelské štátne vyznamenanie Spravodliví medzi národmi.


Za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu im ho udelil štát Izrael. Na slávnostnom večeri sa zúčastnil aj premiér Eduard Heger. Informovali o tom z izraelskej ambasády.

Do zoznamu ocenených sa tento rok zapísali Antónia Nikodemová, Anton Baláž, Oľga Balážová, Oliver Rácz, Ján Makóny, Anna Makónyová, Pavel Petroch, Ján Bukov, Mária Bukovová, Jozef Fekiač, Ján Spevák a Mária Speváková. Mená ocenených budú vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v Jad va-šem v Jeruzaleme. Ocenení zachránili životy 22 Židom vrátane desiatich detí.

"Títo ľudia konali v rozpore s režimom, riskovali vlastné životy a bezpečnosť svojich rodín, aby zachránili nevinných židovských mužov, ženy a deti. Ich statočnosť a zmysel pre ľudskosť si nesmierne ctíme," uviedol veľvyslanec Izraelského štátu v Slovenskej republike Eitan Levon.

Titul Spravodliví medzi národmi je každoročným ocenením, ktorým sa vyjadruje úcta a obdiv nad činmi obyčajných ľudí, ktorí riskovali vlastný život pri záchrane prenasledovaných židovských spoluobčanov. Je prejavom vďaky židovského národa ľuďom nežidovského pôvodu za záchranu Židov.

Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých bola založená v roku 1963 pri pamätníku Jad va-šem a je vedená Izraelským najvyšším súdom. Väčšina ocenených zo Slovenska získala tento titul po roku 1990, keď došlo k obnoveniu diplomatických stykov medzi Česko-Slovenskom a štátom Izrael.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2022
ZMOS ohlasuje Digitálny reštart
Združenie miest a obcí Slovenska vstupuje do nového roka s agendou Digitálny reštart komunálu. Reaguje tak na doterajšie skúsenosti s poskytovaním rôznych aplikácií pre samosprávy a tiež na dopyt po ucelenej informačno-komunikačnej platforme pre potreby miest a obcí.
viac
17.05.2022
Najotvorenejším VÚC je trenčiansky, najhoršie v rebríčku obstál nitriansky
Najtransparentnejším samosprávnym krajom je opätovne Trenčiansky kraj, naopak, najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Nitriansky samosprávny kraj.
viac
25.10.2022
Tesco opäť daruje 170-tisíc eur na podporu projektov po celom Slovensku
Grantový program Tesca - Vy rozhodujete, my pomáhame – už po 12.-krát pozýva neziskové organizácie, občianske združenia, školy a škôlky, mestá i obce, aby sa uchádzali o finančnú podporu.
viac
27.10.2022
Projekt Trenčín recykluje získal cenu AIVD v kategórii samospráva
Trenčianska radnica získala za projekt Trenčín recykluje cenu Asociácie inštitúcií vzdelávania dospelých (AIVD) v kategórii Samospráva za projekt Trenčín recykluje. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %