Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2021 11:50

Titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca


Buk lesný zo Starého Smokovca


V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.


Výsledky ankety Strom roka 2021:

1. miesto: Buk lesný – previsnutý (Fagus Sylvatica Pendula)

Vek stromu: 70 rokov, obvod kmeňa: 250 cm, výška stromu: 13 m, Starý Smokovec, okres Poprad, Prešovský kraj.

Tatranský dáždnik

Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50. rokoch vďaka študenti na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu Veľké upratovanie. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. Záchranári dokonca strom zachránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca.

2. miesto: Dub letný (Quercus Robur

Vek stromu: 300 rokov, obvod kmeňa: 652 cm, výška stromu: 15 m, v Giraltovciach pri dome kultúry, okres Svidník, Prešovský kraj

Pýcha mesta

K pamiatkam v meste Giraltovce patrí kaštieľ, dnešný Dom kultúry, zo 17. storočia, ktorý postavili Šemšeiovci. Pri kaštieli mali aj veľký Bánov park. Pozostatkom a pripomienkou je dnes už len starý dub. Spočiatku rástol medzi kaštieľmi, teraz sa nachádza medzi kostolmi troch cirkví. Obyvatelia, ale i turisti ho vnímajú ako pýchu mesta – nikto nemôže prehliadnuť jeho majestátnu korunu vyčnievajúcu nad cestou. Či bol vysadený do parku, alebo tam stál ešte skôr, sa už nedozvieme, no domáci vravia, že je najstarším stromom v meste.

3. miesto: Katalpa bignóniovitá (Catalpa Bignonioides Walt.

Vek stromu: 170 rokov, obvod kmeňa: 396 cm, výška stromu: 11 m, Mariássova záhrada v Hnúšti, okres Rimavská Sobota, Banskobystrický kraj

Exotická katalpa

Ide o strom, ktorý je pre naše končiny neobvyklý. Do Európy sa dostala okolo roku 1726 zo severnej Ameriky. Hnúštianska katalpa rastie v bývalej panskej záhrade, ktorá je pomenovaná po poslednom šľachtickom rode Mariássyovcov. Park so vzácnymi druhmi stromov tu založil koncom 19. storočia miestny zemepán Gustáv Fáy. Vďaka svojmu mohutnému a čiastočne poliehavému rastu sa stala obľúbeným miestom stretávania sa miestnych obyvateľov, mnohí si s ňou nostalgicky spájajú spomienky na detstvo. Je to pravdepodobne najhrubšia a najstaršia katalpa bignóniovitá na území Slovenska.

Autor: Zdroj: Nadácia Ekopolis, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
V súťaži Európsky strom roka skončila hruška ružová z Bošáce tretia
Hruška ružová z Bošáce - Zabudišova v okrese Nové Mesto nad Váhom obsadila tretie miesto v medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.
viac
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
14.08.2020
Aj toto leto objavujte finalistov ankety Strom roka 2020
Už tretí rok vyhlasuje Nadácia Ekopolis sprievodnú fotografickú súťaž s názvom „Tour de Strom“ v rámci prestížnej celoslovenskej ankety Strom roka. Tá tento rok oslavuje už 18. rokov.
viac
16.04.2021
Prihláste svoj strom do ankety Strom roka 2021
Anketa Strom roka už 19 rokov hľadá po celom Slovensku stromy s pozoruhodnými príbehmi, ktoré vyzdvihujú význam starých, vzácnych či ohrozených stromov a vzbudzujú záujem ľudí o životné prostredie. Tento rok môžete svojho obľúbenca do súťaže nominovať od 1. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %