Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
22.03.2022 10:35

Tohtoročná Hodina Zeme bude hodinou solidarity s ľuďmi a planétou


Ilustračná snímka: (tasr).


Tohtoročná Hodina Zeme, ktorá pripadá na sobotu 26. marca, bude hodinou solidarity s ľuďmi a planétou. WWF Slovensko pripravuje v Bratislave podujatie, ktoré vyvrcholí výstavou kresieb lesa, ktorý sa na Hodinu Zeme rozsvieti.


Za WWF Slovensko o tom informovala Andrea Settey Hajdúchová.

Podujatie každoročne spája mestá, firmy i jednotlivcov vo viac ako 190 krajinách sveta. Symbolickým zhasnutím spoločne upriamujú pozornosť na environmentálne hrozby, ktorým čelí planéta. "Našou snahou je chrániť prírodu, no to je možné len v mieri. V týchto náročných časoch chceme na Hodinu Zeme vyjadriť solidaritu s ľuďmi a s planétou. Symbolickým zhasnutím pamiatok, reklamných pútačov či svetiel v domácnostiach na jednu hodinu pozývame ľudí z celého sveta, aby sa spojili a volali po bezpečnej, spravodlivej a udržateľnej budúcnosti pre všetkých," uviedla riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

WWF Slovensko v rámci Hodiny Zeme 2022 organizuje podujatie pre rodiny s deťmi na Primaciálnom námestí v Bratislave. Súčasťou podujatia bude maľovanie lesa, ktorý bude viditeľný až potom, ako zhasne osvetlenie Primaciálneho námestia, Primaciálneho paláca a Starej radnice. Akcia sa začína od 17.00 h, nočná galéria sa rozsvieti o 20.30 h. "Maľovať s nami budú známi výtvarníci, ktorých diela by sme radi následne vydražili a výťažok použili na pomoc Ukrajine, v ktorej sa s každým dňom pokračujúceho vojnového konfliktu prehlbuje humanitárna kríza, ale aj dopady na prírodu, ktorá je tu jedinečná," uviedla Settey Hajdúchová.

Hodina Zeme vznikla z iniciatívy WWF v roku 2007 v Austrálii a upozorňovala na dôsledky zmeny klímy. Od roku 2011 sa koná aj na Slovensku, a to z iniciatívy Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a Slovenského zväzu astronómov. Spočiatku Hodina Zeme u nás upriamovala pozornosť na svetelné znečistenie, ktoré astronómov limituje v pozorovaniach. Od roku 2016 sa k organizovaniu podujatia pridalo WWF Slovensko a kampaň zamerala pozornosť na dôsledky klimatickej krízy, poškodzovanie prírody, vymieranie druhov rastlín a zvierat a pozýva ľudí a firmy, aby zmenili správanie a snažili sa žiť v rámci limitov planéty. Podujatie má tradíciu už i na Slovensku. Každý rok symbolicky vypínajú osvetlenie hrady, zámky, mestá i obce, ale aj reklamy súkromných spoločností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2022
Panenská ulica bude opäť na jeden deň patriť Dobrému trhu
Dvory, záhrady, výklady či terasy na Panenskej ulici v Bratislave budú opäť na jeden deň patriť návštevníkom i kultúre. Umožní im to tradičné podujatie Dobrý trh, ktorý je naplánované na 30. apríla.
viac
23.05.2022
Rytiersky festival Rotenstein bude na hrade Červený Kameň tento víkend
Historický festival Rotenstein sa po piatich rokoch vracia na svoje pôvodné miesto konania – hrad Červený Kameň. Svoje brány návštevníkom otvorí počas víkendu 28. a 29. mája.
viac
02.08.2022
Centrum ožije jubilejným 10. ročníkom festivalu Made in Slovakia
Centrum mesta Poprad opäť ožije festivalom Made in Slovakia. Jubilejný 10. ročník sa na Námestí sv. Egídia uskutoční od stredy 3. augusta do soboty 6. augusta.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %