Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.09.2020 09:00

Tohtoročná oravská Gajdovačka bude v rúškach a bez medzinárodnej účasti


Ilustračná snímka.


Gajdošský festival v Oravskej Polhore sa pre pandémiu nového koronavírusu bude tento rok konať bez medzinárodnej účasti.


Centrom festivalového diania v tretí septembrový víkend nebude iba v najsevernejšia obec Slovenska, koncerty budú aj v Sihelnom a Zuberci. Informoval o tom Miroslav Žabenský z Oravského kultúrneho strediska, ktoré je organizačným a finančným garantom podujatia.     

„Piatkový (18. 9.) program sa začne koncertom o 16.00 h v Námestove a pokračovať bude v Oravskej Polhore koncertom v stane,” priblížil Žabenský.      

V sobotu (19. 9.) otvorí program v Gajdošskej izbe v Oravskej Polhore Malá škola hry na gajdy zo Strakoníc. Popoludní gajdoši vystúpia na troch miestach – v Oravskej Polhore v časti Modralová, v skanzene v Zuberci a v rímskokatolíckom kostole v Sihelnom. Neskôr sa festivalové dianie presunie do kultúrneho domu v Oravskej Polhore. „Po otvorení výstav Polhorské gajdošské rody a Namaľuj ľudového muzikanta budú dominantnou časťou festivalu dve súťaže – Tak spievala moja babka, súťaž detí v speve ľudových piesní, a medzinárodná súťaž mladých gajdošov O Zboroňovu nôtu. Večerný program bude zameraný na prezentáciu slovenských gajdošských obcí a ostatných festivalov, v ktorých sa uplatňujú prvky gajdošskej kultúry,” doplnil Žabenský.      

V nedeľu (20. 9.) sa program Gajdovačky začne poctou zosnulým gajdošom na cintorínoch v Sihelnom, Rabči a Oravskej Polhore. Pokračovať bude svätou omšou za nositeľov tradícií a vyvrcholí v kultúrnom dome prijatím memoranda slovenských gajdošských obcí o spoločnej podpore gajdošskej tradície.     

„Tohtoročný program festivalu je z dôvodov nepriaznivej epidemiologickej situácie menej bohatý a nezúčastnia sa na ňom hostia z ďalších európskych štátov. Veríme však, že zaujme a osloví,” skonštatoval Žabenský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2020
Návštevníci osláv SNP musia pre koronavírus počítať s obmedzeniami
Múzeum Slovenského národného povstania pripravuje dvojdňové (28. - 29. augusta) celoštátne oslavy 76. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici, ale pre opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 musia návštevníci počítať s obmedzeniami.
viac
27.08.2020
MŠVVaŠ odporúča zvážiť prenájom telocviční športovými klubmi
Rezort školstva odporúča zvážiť prenájom telocviční športovými klubmi. Dôvodom je najmä zamedzenie kontaktu rôznych skupín ľudí v spoločných priestoroch. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
16.09.2020
Jedna stredná škola v BBSK je zatvorená
Všetky okresy Banskobystrického samosprávneho kraja boli k 14. septembru 2020 podľa oficiálnych informácií Úradu verejného zdravotníctva v zelenej zóne, najviac aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 bolo k 10. septembru v okresoch Lučenec, Banská Bystrica a Zvolen.
viac
30.11.2020
Na Hlavnom námestí rozsvietili vianočný stromček
Na bratislavskom Hlavnom námestí v nedeľu večer rozsvietil primátor hlavného mesta Matúš Vallo vianočný stromček. Tento rok je ním 17-ročná a 12 metrov vysoká jedľa biela, ktorú mestu darovala rodina z bratislavskej Karlovej Vsi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %