Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
24.06.2022 11:40

Tohtoročná Rontouka priblíži príbeh Novoklenovčanov i tradičné remeslá


Snímka zdroj: (Klenovská Rontouka).


V poradí 43. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností s názvom Klenovská Rontouka ponúkne návštevníkom okrem bohatého folklórneho programu i príbeh Novoklenovčanov či predstavenie tradičných remesiel. Informovala o tom dramaturgička slávností Stanislava Zvarová.


Trojdňové slávnosti odštartujú v obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota v piatok (24. 6.) otvorením jarmoku ľudových remesiel, tvorivých remeselných dielní a tradičných gastronomických dvorov. Hlavný program prvého dňa prinesie vystúpenia regionálnych folklórnych kolektívov a udeľovanie ocenení starostkou obce Klenovec. Vo večerných hodinách sa návštevníci môžu tešiť aj na spomienkový program s názvom Novoklenovčania - 75 rokov od návratu z Nového Klenovca v Podkarpatskej Rusi na Slovensko.

V sobotu (25. 6.) bude Klenovská Rontouka pokračovať prezentáciou tradičných remesiel a kultúrnym programom. V rámci neho organizátori predstavia aj regionálny program Chlieb náš každodenný prezentujúci typické práce na dedine. Sobotný večer bude patriť vystúpeniu Univerzitného folklórneho súboru Mladosť z Banskej Bystrice s programom Miesto na Zemi – obrazy z Dolnej Zeme.

"V nedeľu (26. 6.) uvedieme záverečný program slávností Rúfus a deti - Óda na radosť, v ktorom sa predstavia herec, recitátor Jozef Šimonovič a sólisti speváci a spevácke skupiny z viacerých regionálnych detských folklórnych súborov," dodala Zvarová.

Klenovská Rontouka je najväčší folklórny festival v regióne, každoročne ho organizujú Gemersko-malohontské osvetové stredisko, obec Klenovec a občianske združenie Rodon Klenovec. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2019
Tohtoročná Klenovská rontouka bude zameraná na remeslá a baníctvo
Na tradičné remeslá a baníctvo bude zameraný 41. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností, známych aj ako Klenovská rontouka, ktoré sa každoročne konajú v dedine Klenovec v okrese Rimavská Sobota. Tohtoročná rontouka je naplánovaná na 28. až 30. júna.
viac
27.05.2022
Medzinárodný folklórny festival predstavil program
Po dvoch rokoch sa Medzinárodný folklórny festival MYJAVA uskutoční bez obmedzení v termíne 15. až 19. júna. Informoval o tom hovorca mesta Marek Hrin.
viac
02.08.2022
Centrum ožije jubilejným 10. ročníkom festivalu Made in Slovakia
Centrum mesta Poprad opäť ožije festivalom Made in Slovakia. Jubilejný 10. ročník sa na Námestí sv. Egídia uskutoční od stredy 3. augusta do soboty 6. augusta.
viac
19.08.2022
Trnavská brána bude milovníkom folklóru otvorená od piatka do nedele
Program Otvárajte sa, trnafské brány odštartuje dnes - v piatok večer - 21. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Trnavská brána. Do nedele (21. 8.) prinesie stretnutia so slovenským folklórom v rôznych jeho podobách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %