Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.07.2021 10:35

Topoľčany zrekonštruovali najväčšie kryté športovisko


Snímka zdroj: (MsÚ).


Hádzanárska hala na Bernolákovej ulici v Topoľčanoch volala po rekonštrukcii už dlho. V januári 2020 sa začali rekonštrukčné práce a v júni tohto roka si už v nových priestoroch zahrali detskí hádzanári mesta Topoľčany.


Podstatným nedostatkom pôvodnej haly bola okrem nevyhovujúceho technického stavu aj nízka kapacita hľadiska a veľkosť hracej plochy, ktorá nespĺňala štandardy pre medzištátne zápasy. Aktuálne má hala miesto pre 2050 divákov a rozšírená hracia plocha môže hostiť aj stretnutia presahujúce miestne a slovenské ligy.

Náročná príprava

Zrod projektu nebol celkom jednoduchý. Konalo sa niekoľko neúspešných verejných obstarávaní a z pôvodného veľkoprojektu za viac ako 5 miliónov eur mesto nakoniec pristúpilo k triezvejšiemu návrhu, ktorý zodpovedal finančným možnostiam mesta. „Finálna investícia do projektu bola vo výške 3,357 milióna eur, pričom mesto získalo na tento účel dotáciu 1,5 milióna eur z Ministerstva financií SR,“ objasňuje financovanie projektu primátorka mesta Alexandra Gieciová.

Lepší výhľad na zápasy

Športová hala získala nový obvodový plášť, pričom pôvodný bol zateplený spolu so strechou. Do hľadiska pribudli dve tribúny, takže hraciu plochu je aktuálne možné sledovať z troch strán namiesto pôvodnej jednej. Rekonštrukciou prešli kancelárie i šatne, vybudovali sa nové sociálne zariadenia v časti pre verejnosť. Obnovilo sa aj osvetlenie a vzduchotechnika.

Nadčasovo a udržateľne

Viacerými zmenami prešiel aj návrh vzhľadu novej fasády. „Záleží nám na tom, aby hala bola reprezentatívnym miestom nielen zvnútra, ale i zvonka,“ hovorí A. Gieciová. „Sme presvedčení, že sme vybrali skvelý návrh, vďaka ktorému pôsobí hala moderne, nadčasovo a nevtieravo,“ dodáva primátorka. V okolí haly sa aktuálne realizujú sadové úpravy. O ekologických zámeroch mesta svedčí aj okolie vstupu do budovy, kde sú osadené odolné a udržateľné korténové kvetináče. Ich zaujímavosťou je, že počas celej svojej životnosti menia svoj vzhľad. Pribudlo tiež niekoľko parkovacích miest pre športovcov. V prípade konania väčších zápasov počíta projekt s využitím parkovania v okolí, kde sa nachádza dostatok možností na parkovanie.

Deň otvorených dverí ešte len príde

Nový športový stánok prišli v júni pokrstiť hrou detskí hádzanári z Topoľčian. O to, aby sa v ňom topoľčianskym športovcom darilo, sa modlitbou postaral dekan Mons. Dušan Argaláš. V septembri mesto plánuje zorganizovať v hale deň otvorených dverí pre širokú verejnosť.

Autor: (Lenka SAVAROVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.07.2017
Sninskí poslanci podporili zámer výstavby mestskej plavárne
Poslanci podporili zámer výstavby plavárne v meste. Hotová by mohla byť do konca roka 2020. Výstavbu krytého viacúčelového bazéna, ktorého súčasťou by bol aj zimný štadión a multifunkčné ihrisko, chceli v meste začať realizovať už pred niekoľkými rokmi.
viac
10.03.2021
Dom umenia Fatra obnovia za takmer jeden milión eur
Dom umenia Fatra, ktorý je sídlom Štátneho komorného orchestra (ŠKO) Žilina, obnovia počas najbližších štyroch rokov.
viac
20.04.2021
Mestskú športovú halu v Detve čaká rekonštrukcia za vyše 600 000 eur
Mestskú športovú halu v Detve čaká rekonštrukcia. Uviedol to primátor Ján Šufliarský s tým, že obnovu priestoru budú robiť v súvislosti s letným Európskym olympijským festivalom mládeže (EYOF), ktorý bude na budúci rok v Banskej Bystrici.
viac
23.08.2021
Havarijný stav mostov bude čoraz viac zaťažovať verejné, ale aj rodinné rozpočty
Súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzávierkam ciest.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %