Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.09.2017 11:44

Tradičná župná výstava jesene je späť


Výstava výrobkov v priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja.


Aj tento rok pripravili klienti domovov sociálnych služieb (DSS) v pôsobnosti Žilinskej župy tradičnú jesennú výstavu. Priestory foyer Žilinského samosprávneho kraja zaplnilo 27 vystavovateľov z 26 DSS, ktorí pre návštevníkov pripravili unikátne výrobky z dreva, skla, hliny, textilu či papiera.


„Výstavu organizujeme už po siedmykrát, keďže ide o výnimočný projekt, ktorý si získal veľkú obľubu a pomáha našim klientom realizovať sa, preniesť ich nápady do reálnej podoby a potešiť tým iných, ktorí si tieto dekorácie či ozdoby kúpia a podporia tak konkrétne domovy sociálnych služieb. Výťažok z nákupu ide totiž späť jednotlivým zariadeniam,“ priblížil žilinský župan Juraj Blanár.

Minulý rok sa podľa jeho slov podarilo takýmto spôsobom vyzbierať 1 116,50 eur. Žilinská župa je najväčším poskytovateľom sociálnych služieb v Žilinskom kraji a každoročne investuje do tejto oblasti najviac finančných prostriedkov z vlastného rozpočtu. „Je pre nás dôležité vytvárať našim klientom čo najlepšie podmienky, rekonštruujeme budovy, ktoré sme zdedili s veľkým modernizačným dlhom a postupne obnovujeme vybavenie v jednotlivých domovoch. Klientom ponúkame rôzne formy terapií a jednou z nich je práve aj výroba takýchto výstavných dekorácii,“ dodal J. Blanár.

Ako ďalej doplnila riaditeľka odboru sociálnych vecí ŽSK Marta Pauková, jesenná výstava je súčasťou série podujatí, počas ktorých klienti DSS vystavujú svoje výrobky aj na veľkonočnej a vianočnej výstave. Minulý rok predstavoval celkový výťažok 4 789,75 eur. „Najobľúbenejšia je vždy vianočná výstava, ponúka nádherné dekorácie so zimnými inšpiráciami. Septembrová výstava zase využíva predovšetkým prírodné materiály a snaží sa navodiť atmosféru blížiacej sa jesene,“ uviedla M. Pauková s tým, že ide o veľkú podporu pre zariadenia sociálnych služieb a ich klientov vďaka procesu vytvárania výrobkov, ktorý im prináša relax, upokojenie a možnosť zmysluplného trávenia času.

Originálnu jesennú inšpiráciu nájdu návštevníci v priestoroch foyer ŽSK každý pracovný deň od 8. do 15. hodiny až do 27. septembra, pričom výrobky budú na predaj k dispozícii do 20. septembra.

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Od frfajdy k almázii - pohľad do kuchyne drotárov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravilo vo výstavných priestoroch areálu Budatínskeho hradu výstavu s názvom Od frfajdy k almázii. Projekt je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou ŽSK.
viac
20.03.2017
Veľkonočnú výstavu vytvorili klienti domovov sociálnych služieb
V priestoroch foyer Žilinského samosprávneho kraja začala 16. marca tradičná výstava Veľká noc v zariadeniach sociálnych služieb. Od 16. marca do 18. apríla ponúka 27 stánkov unikátne ručne vyrobené dekorácie s tematikou Veľkej noci.
viac
25.05.2020
Výstava Inšpirovaní domovom
Inšpirovaní domovom – to je názov výstavy výtvarných diel a fotografií účastníkov medzinárodného plenéra, ktorý sa konal od 24. do 28. júla 2019 na Gäceli v Oravskej Porube.
viac
24.11.2023
Výstava Vianoce našimi rukami ponúkne výrobky zo zariadení sociálnych služieb
Včera bola na Úrade ŽSK slávnostne otvorená tradičná predajná výstava prác a výrobkov s vianočnou tematikou klientov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %