Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.03.2023 04:15

Trenčania môžu používať kompost z nimi vyzbieraného bioodpadu


Ilustračná snímka.


Zaregistrovať sa so žiadosťou o kompost z vytriedeného bioodpadu sa môžu už pár dní obyvatelia mesta Trenčín. Certifikovaný kompost z trenčianskej kompostárne je tak pripravený na ďalšie využitie.


Aj tento krok je jedným z mnohých dôkazov, že zodpovedné triedenie sa oplatí. Ako informovalo mesto, hneď v prvých dňoch zverejnenia jeho dostupnosti oň prejavili záujem desiatky ľudí.

Ako sa uvádza na stránkach mesta Trenčín, vyžiadať si kompost je naozaj jednoduché. Jeden týždeň sa človek zaregistruje a na druhý týždeň si môže prísť kompost vyzdvihnúť. “Za rok 2022 sa z mesta Trenčín na kompostáreň, ktorú prevádzkuje spoločnosť Marius Pedersen, uložilo takmer 1000 t zeleného bioodpadu a cez 2200 t kuchynského bioodpadu,” priblížila Zuzana Čachová, špecialistka pre životné prostredie v Trenčíne. Zároveň dodala, že v spomínanej kompostárni končia bioodpady aj od ostatných zmluvných partnerov spoločnosti Marius Pedersen.

Kompost s vysokým obsahom živín

Podľa kompetentných práve vďaka zodpovednému triedeniu bioodpadu a jeho následnému spracovaniu môže mať kompost svoju hodnotu a vysoký obsah živín. Spoločnosť Marius Pedersen, ktorá kompost vyrába, uvádza, že trenčiansky kompost má hodnotu pH > 8. Obyvatelia mesta tak jeho pravidelným pridávaním do pôdy, môžu v nej zvýšiť podiel organických látok a živín. „Je zdrojom dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika a stopových prvkov. Vhodný je na hnojenie záhrad, ovocných sadov, pri výsadbe stromov, okrasných drevín a trvaliek či pri zakladaní a pestovaní trávnikov. Pre alkalické hodnoty pH však nie je vhodný na výsadbu a hnojenie kyslomilných rastlín, ako sú čučoriedky, azalky či hortenzie,“ uvádza spoločnosť.

Stačí sa zaregistrovať

Podľa Čachovej je získanie kompostu pre obyvateľov mesta naozaj jednoduché. Stačí sa zaregistrovať prostredníctvom online formulára na stránkach mesta a vybrať si zberný dvor, v ktorom si kompost človek prevezme. Samozrejme, ak má niekto problém s online registráciou, pomoc nájde v Klientskom centre. „Každý obyvateľ Trenčína, ktorý je platcom za komunálne odpady, alebo inak povedané, domácnosť, na ktorú je vystavené rozhodnutie o poplatku za komunálne odpady, si bude môcť prevziať bezplatne 200 litrov kompostu za rok,“ uviedla Čachová. Koľko kompostu bude v konečnom dôsledku k dispozícii, záleží aj od procesu výroby a množstiev bia, ktoré sa stále priebežne do kompostárne navážajú. “Čím viac ľudia budú bioodpad triediť, tým viac sa podarí kompostu vyrobiť a bude môcť byť ponúknutý aj občanom,” doplnila Čachová s tým, že o kompost je už od prvých dní pomerne veľký záujem. “V januári sme avizovali, že pripravujeme pre občanov túto aktivitu a už vtedy sme zachytili pozitívnu odozvu a záujem,” dodala. Podľa jej slov sa už počas prvých troch dní od zverejnenia informácie na stránkach mesta zaregistrovalo vyše 130 záujemcov.

Zodpovedné triedenie je dôležité

Neustále vzdelávanie v oblasti triedenia je naozaj dôležité. “Slováci sa už naučili triediť viacero druhov odpadu, avšak stále sa nájde niečo, kde si nie sú celkom istí a my im v tom radi pomôžeme prostredníctvom rôznych vzdelávacích materiálov či školení. Edukáciu v rámci triedenia považujeme naozaj za nesmierne dôležitú a venujeme jej nemalú pozornosť. Čím lepšie a zodpovednejšie budú Slováci triediť, tým viac benefitov im to prinesie, napríklad aj v podobe kvalitného kompostu,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. To, koľko kompostu vznikne z vyzbieraného množstva bioodpadu, závisí od miery jeho znečistenia. Preto je podľa Čachovej dôležité nevhadzovať v Trenčíne do hnedých nádob na tento odpad veci, ktoré tam nepatria: žiadne obaly z potravín, exkrementy domácich miláčikov, tekutý odpad v podobe oleja či mlieka. „Druhy odpadov, ktoré do bionádoby nepatria, sa veľmi ťažko z vyvezeného bioodpadu odstraňujú,“ dodala na záver Čachová.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.02.2017
Ako odpad vôbec netvoriť (alebo iba minimálne)
Pri správnom triedení komunálnych odpadov považujú odborníci za optimálne, keď domácnosť dlhodobo zbiera do zmesového koša minimum.
viac
02.08.2021
Pod Tatrami zavádzajú spravodlivé poplatky za odpady
Obec Ľubica neďaleko Kežmarku už dlhodobo realizuje kroky, vďaka ktorým jej obyvatelia každoročne znižujú množstvo odpadu smerujúceho na skládky.
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %