Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.10.2019 03:05

Trenčianska župa je lídrom duálneho vzdelávania


Ilustračná snímka (tsk)


Potvrdila to aj výstava Stredoškolák – Hrdina remesla. V poradí 21. ročník výstavy stredných škôl odštartoval vo štvrtok 24. októbra 2019 v priestoroch trenčianskeho výstaviska EXPO CENTER, a. s.


Jeho súčasťou je už tradične veľtrh pracovných príležitosti a vzdelávania JOB FORUM a premiérovo aj výstava vysokých škôl Vysokoškolák.

Žiaci základných i stredných škôl tak mali počas dvoch dní jedinečnú príležitosť nájsť na jednom mieste všetky dôležité informácie o možnostiach ich ďalšieho štúdia. „Výstava Stredoškolák – Hrdina remesla bolo unikátne a jedinečné podujatie v rámci celého Slovenska. Je to hlavne tým, že návštevník tu mohol nájsť na jednom mieste stredné školy, v tomto roku aj vysoké školy, ale aj zamestnávateľov z regiónu. Tento koncept sa mi veľmi páči, pretože žiaci vďaka výstave získajú dôležité informácie, ktoré môžu rozhodnúť o ich budúcej študijnej či pracovnej kariére,“ povedal štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš, ktorý počas slávnostného otvorenia výstavy potvrdil, že Trenčiansky samosprávny kraj je aj piaty rok po sebe lídrom v systéme duálneho vzdelávania.

Viac ako 40 vystavovateľov si pre návštevníkov pripravilo zaujímavé prezentácie rôznych technických, umeleckých či kulinárskych exponátov. Tí môžu ochutnať skvelé jedlá, absolvovať vyšetrenie a vidieť na vlastné oči obdivuhodné mechanické stroje či robotické rameno z dielne Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom, pri ktorého zhotovení čerpali študenti školy inšpiráciu z udalostí, ktoré sa stali v Černobyle. Súčasťou výstavy bolo zároveň aj ocenenie najlepších škôl a firiem zapojených v systéme duálneho vzdelávania, aj ocenenie najlepších škôl vo vedomostných a športových súťažiach za školský rok 2018/2019. „V systéme duálneho vzdelávania máme výborné čísla. V aktuálnom školskom roku je v duáli zapojených 415 prvákov. Do konca tohto polroku sa do duálu môžu stále prihlásiť aj prváci, ktorí nemajú podpísanú žiadnu zmluvu so zamestnávateľmi. Celkovo vo všetkých ročníkoch praxuje priamo u zamestnávateľa v Trenčianskom kraji 1 140 študentov,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Úplnou novinkou tohtoročnej edície Stredoškoláka bola prezentačná výstava vysokých škôl, na ktorej sa organizačne podieľala Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne. Počas dvoch dní sa na trenčianskom výstavisku predstavilo deväť vysokých škôl, ktoré priblížia návštevníkom viac ako 400 študijných programov,“ priblížil rektor TnUAD v Trenčíne a poslanec Zastupiteľstva TSK Jozef Habánik.

Výstavy Stredoškolák – Hrdina remesla, JOB FORUM a Vysokoškolák žiaci a študenti mohli navštíviť aj v piatok 25. októbra 2019. Počas druhého dňa sa zároveň uskutočnilo aj vyhodnotenie súťaží o TOP exponát, Najlepší technický exponát, Najlepší umelecký exponát, Najlepšie promo video a Cenu publika.

Autor: (ts-TSK-Matej Plánek)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Trenčianski bezdomovci pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov
Trenčín 26. júla (TASR) – Trenčianski bezdomovci z Centra pre ľudí v núdzi na Nešporovej ulici v Trenčíne pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov, vyrábajú deky pre vozičkárov a onedlho by mali začať tkať koberce.
viac
02.04.2019
Štrnásty ročník Trenčianskych robotických dní má najmä motivovať mladých
Medzinárodná súťažná prehliadka robotov sa po roku opäť vracia do krajského mesta. Výstavisko v Trenčíne už po štrnástykrát ovládne vyspelá technológia, roboty a hlavne kreativita pri realizácií myšlienok v oblasti robotiky. Záštitu nad podujatím prevzal predseda TSK Jaroslav Baška.
viac
18.05.2019
Trenčiansky kraj je pravým hokejovým regiónom
V piatok 17. mája 2019 v areáli trenčianskeho výstaviska Expo Center, a. s., spoznala verejnosť ponuku domácich i zahraničných regiónov. Svoje zastúpenie vďaka stánku KOCR Trenčín región mala na výstave Region Tour Expo 2019 aj Trenčianska župa.
viac
07.06.2022
Výstavisko Expo Center Trenčín pozýva na výstavu AQUA
Výstavisko Expo Center Trenčín organizuje vo svojom areáli v dňoch 14.  –  15. 6. 2022 už 23. ročník medzinárodnej špecializovanej výstavy vodného hospodárstva, hydroenergetiky, ochrany životného prostredia, odpadového hospodárstva a rozvoja miest a obcí AQUA.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %