Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.05.2023 08:25

Trenčín bude mať ako druhá samospráva na Slovensku mestského kurátora


Snímka zdroj: (Mesto Trenčín).


Trenčianska radnica zriadi funkciu mestského kurátora. Jeho úlohou bude regulácia reklamy, starostlivosť o umelecké diela a všetky prvky vo verejnom priestore.


Trenčín bude po Trnave len druhým slovenským mestom s mestským kurátorom. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Nová pracovná pozícia mestského kurátora na mestskom úrade je podľa nej súčasťou systémových krokov, ktoré Trenčín robí v súvislosti s titulom Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK). Tento projekt má ambíciu zmeniť Trenčín na mesto súčasných európskych štandardov - príjemné, prístupné a udržateľné.

"Mesto Trenčín sa v súvislosti s titulom EHMK snaží nielen bojovať s vizuálnym smogom, ale aj zjednotiť všetky prvky vo verejnom priestore podľa pripravovaného manuálu. Ten bude určovať vzhľad a kvalitu povrchov, ale aj mobiliára, napríklad lavičiek alebo cyklostojanov," skonštatovala manažérka projektov architektúry a verejného priestoru Trenčín 2026 Lívia Gažová.

Vytvoriť pozíciu mestského kurátora nebolo izolovaným rozhodnutím. V rámci projektu minulý rok v Trenčíne zisťovali aktuálnu situáciu vzhľadu verejných priestranstiev, analýzu problémov a návrh riešení. Jedným z nich je vytvorenie pozície špecialistu na verejný priestor.

Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Partnerom projektu je Európska únia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Trenčianski bezdomovci pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov
Trenčín 26. júla (TASR) – Trenčianski bezdomovci z Centra pre ľudí v núdzi na Nešporovej ulici v Trenčíne pestujú vianočné stromčeky pre osamelých seniorov, vyrábajú deky pre vozičkárov a onedlho by mali začať tkať koberce.
viac
28.12.2019
Mestský sociálny podnik sa bude venovať stavebným prácam a výrobe paliet
Sociálny podnik mesta Svidník, ktorého založenie na poslednom rokovaní schválili mestskí poslanci, sa bude venovať drobným stavebným prácam, výrobe paliet na kúrenie a ďalším činnostiam.
viac
20.04.2021
Lučenec zriadi mestský sad, ovocné stromy chce vysadiť aj na sídliskách
Mesto Lučenec plánuje zriadiť mestský ovocný sad na Vinici, výsadbu ovocných stromov chce uskutočniť aj na sídliskách Rúbanisko II a III.
viac
03.07.2023
Poslanci schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu
Poslanci mesta Lučenec na stredajšom (28. 6.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zriadenie mestského mládežníckeho parlamentu. Úlohou parlamentu zloženého zo študentov a mládeže bude predkladať návrhy, prijímať stanoviská a odporúčania orgánom mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %