Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
11.10.2022 08:25

Tretiu etapu opravy Baníckeho múzea ukončili


Banícke múzeum v Gelnici.


Tretiu etapu opravy Baníckeho múzea v Gelnici ukončili. V rámci nej počas uplynulých mesiacov zrekonštruovali čelnú fasádu budovy a zrenovovali okná na nej. Potvrdil to vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času mesta Milo Janáč.


"Prostriedky sme získali z regionálneho príspevku v rámci programu Podpora najmenej rozvinutých okresov z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Celkovo išlo o sumu 96 340 eur. Mesto v tomto prípade spolufinancovať nemuselo," povedal s tým, že Gelnica z uvedeného rezortu získala celkovo takmer 170 000 eur. Peniaze okrem opravy fasády použili aj na vybudovanie historického náučného chodníka v meste a dobudovanie nových prvkov v Banskom skanzene. Spolufinancovanie mesta predstavovalo 26 000 eur.

Prvú etapu rekonštrukcie Baníckeho múzea financovali z regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy ešte z Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Uskutočnila sa v roku 2019. V rámci nej opravili fasádu veže múzea, časť priľahlej strechy a pribudol aj nový bleskozvod. Výška príspevku bola 121 000 eur, spolufinancovanie mesta predstavovalo 21 000 eur.

Druhá etapa sa uskutočnila vlani. Zahŕňala dokončenie opravy strešnej krytiny. "Peniaze sme získali z programu Obnov svoj dom z Ministerstva kultúry SR. Išlo o 18.000 eur. Ďalších takmer 9000 eur na tento účel vynaložilo mesto zo svojho rozpočtu," dodal Janáč.

Mesto sa chce v ďalších etapách opravy zamerať na úpravu nádvoria aj vnútorných priestorov múzea. Podľa jeho slov je to v štádiu príprav.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2017
Podtatranské múzeum stále rekonštruujú, mesto prispelo 50 000 eur
Mesto Poprad vyčlenilo z rozpočtu mesta 50 000 eur na zhotovenie výstavného mobiliára novej expozície s názvom Poprad a okolie v zrkadle vekov, ktorá sa bude nachádzať v Podtatranskom múzeu.
viac
08.10.2021
Otváracia konferencia odštartovala prvú etapu obnovy kaštieľa v Želiezovciach
Online otváracia konferencia odštartovala vo štvrtok prvú etapu projektu Obnova kaštieľa v Želiezovciach na účel zachovania kultúrneho dedičstva a jeho sprístupnenia širokej verejnosti.
viac
31.10.2022
Banícke múzeum predstaví dejiny skla od neolitu až po súčasnosť
Dejiny skla od neolitu až po súčasnosť predstaví Banícke múzeum v Rožňave prostredníctvom podujatia s názvom Rok skla. Vzdelávacou aktivitou chce múzeum cieliť najmä na žiakov materských a základných škôl či rodiny s deťmi. Informovala o tom manažérka kultúry múzea Mária Venenyová.
viac
20.03.2024
BBSK pripravuje rekonštrukciu budovy Novohradského múzea a galérie
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) chce zrekonštruovať historickú budovu v centre Lučenca, ktorá je sídlom Novohradského múzea a galérie (NMG). Projekt za vyše 800-tis. eur má byť zameraný aj na debarierizáciu kultúrnej inštitúcie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %