Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.02.2017 10:20

Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín


Snímka zdroj: (tribecskemuzeum.sk).


Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..


Na výstave prezentované exponáty sú svedectvom nespočetnej rozmanitosti umeleckých diel vyznačujúcich sa obdivuhodnou dokonalosťou výrobných techník a vysokou umeleckou kvalitou. Možno tu nájsť množstvo sošiek zobrazujúcich ženské idoly – modly, rôzne mramorové figúrky, hlinené nádoby, reliéfne maľby, ale napr. aj repliku trónu z paláca Knossose na ostrove Kréta.

Výstava je rozdelená do štyroch tematických celkov, ktoré približujú rôzne vývojové etapy kultúry v egejskej oblasti: neolitickú, kykladskú, minojská a mykénsku kultúru. Výstava je výsledkom dlhoročnej zberateľskej činnosti Jána Hertlíka z Pezinka, ktorý celý svoj voľný čas venuje cestovaniu a spoznávaniu starovekých kultúr. Z ciest si okrem bohatých spomienok prináša aj suveníry v podobe starovekých replík, ktoré upravuje rôznymi maliarskymi technikami na podobu originálov vystavených v múzeách po celom svete.

Výstava potrvá do 22. apríla tohto roka.

 

Autor: (tribecskemuzeum.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2019
Múzeum približuje prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu
Významné prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu, jedinečnosť živej a neživej prírody, predstavuje výstava, ktorá sa v utorok začala v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Výstava približuje osobitne chránené územia prírody veľkoplošného a maloplošného charakteru nachádzajúce sa v regióne.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
11.03.2022
Tribečské múzeum predstaví jaskyne na Slovensku i v regióne
Najznámejšie jaskyne na Slovensku a najmä v okrese Topoľčany predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výchovno-vzdelávacie podujatie Jaskyne v našom regióne je svojou štruktúrou určené deťom materských škôl a žiakom prvého stupňa základných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %