Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.01.2020 02:05

Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život


Ilustračná snímka, zdroj: sluzby.mojetopolcany.sk


Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.


Výstava Voda – nenahraditeľný priestor pre život prezentuje spoločenstvá vodných organizmov typické pre rozličné biotopy stojatých i tečúcich vôd, v ktorom má každý jedinec svoje miesto a funkciu.       

Okrem iného poukazuje aj na dôležitosť ochrany vodných ekosystémov, ktoré patria medzi najohrozenejšie. „Ich poškodenie je často nenávratné alebo prinavrátenie do pôvodného stavu býva veľmi nákladné,“ uviedla Lenka Krošláková, zoologička múzea. Výstava potrvá do 3. marca, určená je nielen žiakom základných a stredných škôl, ale aj deťom materských škôl a záujemcom z radov širokej verejnosti.       

Bohatý textový a fotografický materiál prináša informácie nielen o potravných reťazcoch, ale najmä o významných zástupcoch flóry a fauny týchto biotopov. Výstava približuje vodu ako nenahraditeľnú zložku životného prostredia, poukazuje na jej silu pri vytváraní jaskynných priestorov a krasových javov a tiež pri modelovaní reliéfu. Obyvateľov dávnych morí a oceánov predstavujú fosílne zvyšky bezstavovcov zastúpených trilobitmi, amonitmi, belemnitmi, lastúrnikmi a koralmi, ale aj stavovcov, ako sú drsnokožce. Obraz o živote v súčasných stojatých i tečúcich vodách a v ich brehových porastoch vytvárajú nielen postery, ale predovšetkým zoologické preparáty doplnené voľne sušenými rastlinami.       

Návštevníci majú možnosť dozvedieť sa množstvo informácií o rastlinných a živočíšnych spoločenstvách mokradí, jazier, rybníkov, vodných nádrží, potokov a riek. Z vystavených predmetov pútajú pozornosť najmä preparáty sladkovodných druhov rýb z dielne preparátora Milana Žiaka z Trnavy, ktoré boli do zbierok múzea nadobudnuté vďaka dotáciám Fondu na podporu umenia. Dve etapy projektu boli realizované v rokoch 2017 a 2018, v minulom roku bolo zakúpených 18 kusov dermoplastických preparátov rýb. Dermoplastické preparáty vtákov, pochádzajúce z dielne fotografa a preparátora Stanislava Harvančíka, doplnia informácie o ostatných zástupcoch fauny okolia vôd.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Tribečské múzeum predstavuje spracovanie chmeľu až po výrobu piva
Exponáty spojené s pestovaním a spracovávaním chmeľu, varením a konzumom piva, ale aj rozmanité zberateľské predmety súvisiace s pivovarníctvom predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
24.07.2019
Múzeum približuje prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu
Významné prírodné dedičstvo topoľčianskeho regiónu, jedinečnosť živej a neživej prírody, predstavuje výstava, ktorá sa v utorok začala v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch. Výstava približuje osobitne chránené územia prírody veľkoplošného a maloplošného charakteru nachádzajúce sa v regióne.
viac
26.11.2019
Tribečské múzeum predstavuje premeny Vianoc v priebehu 20. storočia
Premeny vianočných sviatkov v priebehu 20. storočia prezentuje výstava, ktorú môžu vidieť návštevníci Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstava je zapožičaná z Vlastivedného múzea v Galante, autorkou scenára je Izabela Danterová.
viac
11.03.2022
Tribečské múzeum predstaví jaskyne na Slovensku i v regióne
Najznámejšie jaskyne na Slovensku a najmä v okrese Topoľčany predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výchovno-vzdelávacie podujatie Jaskyne v našom regióne je svojou štruktúrou určené deťom materských škôl a žiakom prvého stupňa základných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %