Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.10.2016 09:30

Tribečské múzeum pripravilo Mandaly úrody


Ilustračná snímka: (int.).


Netradičné prezentačné podujatie Mandaly úrody pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Je spojené s tvorivou dielňou a približuje význam kultúrnych rastlín slúžiacich ako zdroj výživy ľudí a zvierat alebo surovina pre spracovateľský priemysel.


"Informatívnymi panelmi, nainštalovanými ukážkami poľných plodín a produktmi z nich vyrobených, prezentujeme viac či menej rozšírené druhy úžitkových rastlín. Popri mnohých zaujímavostiach sa účastníci podujatia taktiež dozvedia, čo je mandala, odkiaľ pochádza a na čo sa využíva," informovala Oľga Kostolná z Tribečského múzea.      

Výstava potrvá do 28. októbra tohto roka. Určená je predovšetkým pre deti materských a základných škôl, pretože nadväzuje na edukačný proces prírodovedy, výtvarnej a estetickej výchovy.      

Hlavným obsahom tvorivých aktivít podujatia je vytváranie obrazcov s relaxačným či terapeutickým účinkom - mandál. Zo semien obilnín, olejnín, strukovín, krmovín, technických plodín a uplatnením svojich inšpiračných nápadov si návštevníci priamo v múzeu zhotovujú vlastné mandaly úrody. Neobvyklým a hravým spôsobom sa zároveň oboznamujú s pestrosťou semien a plodov pestovaných rastlín, s ich tvarom, farbou, veľkosťou. Prípravou kompozície sú deti podnecované nielen k využitiu svojej vlastnej fantázie, ale aj k podpore schopnosti koncentrácie, trpezlivosti a rozvíjaniu zručností. "Deťom materských škôl ponúkame mandaly formou netradičných vymaľovaniek, umožňujúcich rozvíjanie jemnej motoriky, uvoľňujúcich napätie a nalaďujúcich na vnútorný pokoj. Starší žiaci si svoje vedomosti majú možnosť preveriť doplnením údajov pri riešení pracovných listov," skonštatovala Kostolná.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2017
Tribečské múzeum predstavuje Grécko na úsvite dejín
Výstava ponúka návštevníkom múzea príležitosť oboznámiť sa s pozoruhodným časovým úsekom dejín starovekého Grécka datovaným okolo roku 7000 p. n. l. zhruba do roku 1100 p. n. l..
viac
24.01.2020
Tribečské múzeum predstavuje vodu ako nenahraditeľný priestor pre život
Sladkovodné biotopy ako miesta so širokou škálou rozličných druhov rastlín a živočíchov, ktoré oživujú a spestrujú horské, podhorské i nížinné oblasti, predstavuje prvá tohtoročná výstava v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch.
viac
07.04.2022
Tribečské múzeum predstavuje svet bankoviek a mincí
Svet bankoviek a mincí z celého sveta od rímskych čias až po súčasnosť predstavuje Tribečské múzeum v Topoľčanoch. Výstava Pecunia non olet (Peniaze nesmrdia) je sprístupnená pre verejnosť do 29. apríla tohto roka, informovalo múzeum.
viac
22.01.2024
Tribečské múzeum predstavuje deťom využitie liečivých rastlín
Tematiku rastlín s liečivými účinkami približuje podujatie Čaro byliniek v zime. V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom ho vo svojich priestoroch pripravilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %