Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.09.2016 02:22

Trnava ako prvé mesto na Slovensku bude mať cyklovežu


Ilustračná snímka.


Už o niekoľko mesiacov by pri trnavskej železničnej stanici mala vyrásť cykloveža. Bude slúžiť Trnavčanom, ktorí dochádzajú za prácou alebo štúdiom vlakom či autobusom a na stanicu sa vozia bicyklom. Informovalo o tom mesto na svojej webovej stránke.


      Ide o 11,5 metra vysokú stavbu v tvare dvanásťuholníka s plášťom zo skla, kde bude fungovať automatický samoobslužný systém úschovy. Automat po uložení vydá lístok, celý proces úschovy netrvá ani pol minúty. Každý bicykel má priradenú pozíciu, na ktorú ho dopraví zakladací výťahový systém. Po návrate vloží majiteľ lístok do čítačky a tá automaticky vyráta sumu na zaplatenie. Poplatok bude možné uhradiť v hotovosti i poslaním SMS správy. Výhodou takéhoto parkovania je, že si spolu s bicyklom bude možno uschovať aj prilbu, reflexnú vestu či iné príslušenstvo. Kapacita cykloveže je 118 bicyklov na ploche 8,37 krát 8,37 metra. Okrem klasických bicyklov tu bude možné zaparkovať aj elektrobicykle až do hmotnosti 50 kilogramov.       

Priestor bude sledovaný kamerovým systémom, takže cykloveža poskytne ochranu nielen pred vplyvmi počasia, ale aj pred odcudzením.       

Projekt je naplánovaný na budúci rok, pričom od vybudovania betónového základu je potrebných asi šesť mesiacov na dokončenie celej stavby. Spoločnosť BIKEPROJECT, ktorá cyklovežu pre Trnavu zrealizuje, je jediným európskym dodávateľom ponúkajúcim tento druh bezpečného uskladnenia bicyklov. Ich cykloveže sa nadchádzajú zatiaľ iba v Českej republike, konkrétne v Hradci Králové a Přerove. Trnava sa tak stane prvým mestom na Slovensku a tretím v Európe s automatizovanou cyklovežou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2018
Príďte povzbudiť majstrov Európy
Pozývame Vás na medzinárodný futbalový zápas výberu starostov/primátorov, majstrov Európy z roku 2016
viac
19.09.2019
Stredné školy budú súťažiť v poskytovaní prvej pomoci
Stredné školy a gymnázia v Trnavskom samosprávnom kraji budú súťažiť v poskytovaní prvej pomoci. Trnavská župa spúšťa súťaž, ktorá naučí mladých ľudí poskytnúť základnú prvú pomoc.
viac
27.08.2020
Európska komisia poskytne ďalšie zdroje z nástroja SURE, aj pre Slovensko
Európska komisia navrhuje poskytnúť podporu vo výške 81,4 mld. Eur z nástroja SURE pre 15 členských štátov vrátane Slovenska. Tieto úvery pomôžu členským štátom riešiť náhle zvýšenie verejných výdavkov určených na zachovanie zamestnanosti.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %