Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.11.2016 11:00

Trnava má nové červeno-biele kontajnery na zber malých elektrospotrebičov


Trnava je prvým mestom na Slovensku, kde budú kontajnery umiestnené. Nasledovať budú v krátkom čase mestá Hlohovec, Šaľa a Senec.


V Trnave slávnostne predstavili novinku na Slovensku. Červeno-biele kontajnery, ktoré budú slúžiť občanom na zber veľmi malého elektroodpadu, ako i prenosných batérií a akumulátorov.


Organizácia zodpovednosti výrobcov pre elektrozariadenia, batérie a akumulátory poskytne mestu Trnava postupne 15 takýchto kontajnerov.

Kontajnery majú slúžiť na zber malých elektrospotrebičov, ako napríklad kalkulačiek, rádií, počítačov a počítačového vybavenia, discmanov, telefónov, videokamier alebo menšieho elektrického náradia, či hračiek vrátané batérií a akumulátorov.

Systematický, oddelený zber elektroodpadu funguje na Slovensku od roku 2005. Občania majú možnosť bezplatne odovzdať staré, nepotrebné elektrospotrebiče ako sú televízory, chladničky, práčky a pod. na obecných a mestských zberných dvoroch alebo v predajniach s elektrospotrebičmi, respektíve pri zakúpení a donáške nového elektrospotrebiča. Napriek tomu triedenie veľmi malého elektroodpadu alebo batérií tvorí stále len malú časť objemu vytriedeného a vyzbieraného elektroodpadu. Malé elektrospotrebiče alebo batérie totiž končia v zmesovom komunálnom odpade omnoho častejšie ako väčšie druhy elektroodpadu.

Je často nepraktické merať cestu na vzdialený zberný dvor alebo do elektropredajne kvôli odovzdaniu drobného, starého elektrospotrebiča alebo batérie a mobilný zvoz sa v mestách a obciach vykonáva zväčša len dvakrát do roka. Občan si často ani neuvedomí, že malý elektrospotrebič alebo batéria do kontajnera pre zmesový komunálny odpad nepatrí a i malé elektrospotrebiče si zaslúžia byť recyklované.

„Kontajnery budú umiestnené na už existujúce stojiská kontajnerov na triedenie iných zložiek komunálneho odpadu v husto obývaných častiach mesta a pri nákupných centrách tak, aby boli čo najväčšiemu počtu obyvateľov na očiach, a zároveň aby boli ľahko dostupné,“ vysvetlil primátor Peter Bročka.

 

Autor: (ts)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
20.12.2016
Denne posúvame odpadovú gramotnosť, aby Slováci triedili viac
Od septembra zatiaľ preškolených 206 základných a 234 materských škôl – taká je bilancia organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK o ozrejmovaní správneho separovania odpadov v slovenských domácnostiach a všetkého čo s tým súvisí.
viac
22.03.2017
Canon aj po rokoch potvrdil, že patrí medzi ekologicky najzodpovednejších
Po troch rokoch od získania certifikátu Zodpovedná spoločnosť prešla Spoločnosť CANON SLOVAKIA opätovným environmentálnym auditom. Výsledok auditu dopadol lepšie, než pred rokmi a Canon opäť potvrdil certifikát rozšírenej úrovne.
viac
29.12.2017
Obec Krakovce bude čoskoro sebestačná v oblasti nakladania s odpadmi
Obec Kvakovce vo Vranovskom okrese bude čoskoro sebestačná v oblasti nakladania s odpadmi. Uspela s projektom zvýšenia kapacity triedeného zberu a získala nenávratný finančný príspevok (NFP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %