Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.05.2017 11:10

Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov


Ilustračná snímka: (trnava.sk).


V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.


"Musíme hľadať a vykupovať nové priestory, kde by sme stromy chceli sadiť," povedal viceprimátor Trnavy Matej Lančarič. V súčasnosti sú v rokovaní podľa jeho slov s majiteľmi pozemkov na sídlisku Linčianska a na Vodárni.

V prvom prípade by mal takto vzniknúť nový park pre obyvateľov sídliska situovaný pri horúcovode, v druhom chcú otvoriť po zadovážení pozemku už vzrastlú parkovú výsadbu priamo pod trnavským vodojemom, národnou kultúrnou pamiatkou. Je dielom architekta Emila Belluša, patrí k známym dominantám mesta a je zaraďovaný medzi vrcholné stavby funkcionalizmu. Park okolo neho má tvar trojuholníka a je verejnosti neprístupný. "Chceli by sme ho odkúpiť a otvoriť pre Trnavčanov," dodal Lančarič.

Táto časť Trnavy, hlavne sídlisko Na hlinách, ako uviedol, pociťuje najväčší nedostatok zelene. V hre sú podľa Lančariča aj ďalšie možnosti na rozšírenie zelených plôch popri revitalizácii súčasných parkov.      

V roku 2014 pribudlo v meste 815 stromov, v roku 2015 to bolo až 1194 stromov, v roku 2016 samospráva vysadila ďalších 492 stromov a počas tejto jari 187. Starostlivosť o zeleň ocenila pred pár dňami aj Európska arboristická rada, ktorá v rámci svojho rokovania na Slovensku udelila Trnave ocenenie Európske mesto stromov 2017.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
30.10.2020
Samospráva vysadí viac ako 70 stromov
Viac než 70 stromov vysadí na verejných priestranstvách počas najbližších týždňov samospráva Lučenca. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.
viac
15.03.2021
Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie
Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.
viac
26.11.2021
Do konca roka by malo pribudnúť v Trnave takmer 700 stromov
Mesto Trnava zverejnilo, že do konca roka vysadí takmer 700 odrastených stromov v rôznych mestských častiach a aj v blízkom okolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %