Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.01.2022 03:20

Trnava má v skúšobnej prevádzke elektronickú evidenciu výsypu odpadov


Ilustračná snímka: (tasr).


Od začiatku roka funguje v Trnave v skúšobnej prevádzke elektronická evidencia výsypu odpadov Moje smeti.


Zatiaľ v lokalitách individuálnej bytovej zástavby Špiglsál, Tulipán, Modranka, Kopánka, Vozovka, Vajslova a Centrum, kde spoločnosť FCC Trnava spoločne s mestom zabezpečila v priebehu novembra a decembra pasportizáciu a digitalizáciu zberných nádob RFID čipmi.

„K 1. decembru 2021 bol počet pasportizovaných nádob 18 958, čipy sú umiestnené na viac ako 90 percentách smetiakov. Systém priebežne monitoruje a spracováva informácie o výsypoch a hmotnosti odpadu. Plánovaný termín spustenia ostrej prevádzky je február 2022,“ uviedla Zuzana Krenyitzká z FCC.

Automatická evidencia je zabezpečená prostredníctvom skenovania čipov špeciálnymi anténami umiestnenými na zvozových vozidlách. „Systém monitoruje výsyp každej smetnej nádoby vrátane hmotnosti odpadu v nej. Súčasne presne zaznamenáva všetky aktivity zvozových vozidiel a zvozové trasy. Evidenčný softvér spracováva zozbierané údaje v reálnom čase a umožňuje ďalšie vyhodnocovanie a optimalizáciu každodenného riadenia zvozu odpadu,“ doplnila Krenyitzká.

K údajom budú mať prístup občania prostredníctvom webového klientskeho portálu Moje smeti, do svojho konta sa dostanú po registrácii. Môžu priebežne sledovať produkciu odpadu za svoju domácnosť v jednotlivých komoditách vrátane odpadu, ktorý zaniesli do zberného dvora. Môžu si tiež overiť presný čas výsypu svojich nádob a porovnať mieru svojho triedenia voči priemeru v meste. Mestá a obce majú podľa Krenyitzkej vďaka portálu komplexný prehľad o odpadoch – nádobách aj uskutočnených zvozoch v rámci svojej samosprávy k dispozícii na centrálnom mieste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2021
V Handlovej budú vážiť odpad, umiestňujú na nádoby čipy
Handlovská mestská spoločnosť Hater Handlová pripravuje nový systém váženia odpadu. Na nádoby začali jej pracovníci umiestňovať čipy. Tie by mali neskôr dopomôcť k spravodlivejšiemu systému platieb za odvoz a spracovanie odpadu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.
viac
26.04.2021
Systém elektronickej evidencie odpadov získal ocenenie Atlas
V roku 2019 každý Slovák dokázal vyprodukovať 434 kilogramov komunálneho odpadu, čo bolo opäť viac ako rok pred tým. Využiť z nich však dokážeme ani nie polovicu.
viac
28.04.2021
Vo Svidníku sa pri zbere kuchynského odpadu inšpirovali zahraničím
Od nového roka začali s povinným triedením kuchynského odpadu aj vo východoslovenskom okresnom meste Svidník. Samosprávam ukladá takúto povinnosť zákon, pričom počas prvých šiestich mesiacov môžu mestá a obce na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia systém zlepšovať a vylaďovať.
viac
08.10.2021
Slovenský projekt ELWIS sa dostal medzi 14 najlepších na starom kontinente
Systém elektronickej evidencie odpadov ELWIS postúpil do európskeho finále súťaže Európska cena za podporu podnikania a bojuje o titul najlepšieho európskeho projektu
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %