Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.12.2019 01:15

Trnava v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu


Ilustračná snímka: pixabay.com


Trnava úspešne obhájila svoju kandidatúru a v roku 2020 ponesie titul Európske mesto športu. Toto prestížne ocenenie mestu udelila hodnotiaca komisia ACES EUROPE pri Európskej únii v Bruseli po aprílovej návšteve Trnavy.


O potešujúcom výsledku rozhodnutia komisie samosprávu informoval prezident ACES EUROPE Gian Francesco Lupattelli vo svojom gratulačnom liste. Podľa jeho slov je Trnava dobrým príkladom v oblasti športu, pričom ocenil tunajšie športoviská i športové programy a aktivity.

„Získanie titulu Európske mesto športu je signálom, že v rámci podpory športu ideme v Trnave dobrým smerom. Pre naše mesto to zároveň znamená lepšiu východiskovú pozíciu pri uchádzaní sa o financie na investície do športovej infraštruktúry a zviditeľnenie sa doma i v zahraničí,“ povedal primátor Peter Bročka. „Tieto kroky z dlhodobého hľadiska vedú k vybudovaniu zázemia a vhodných podmienok na športovanie pre všetkých Trnavčanov bez ohľadu na vek či výkonnosť a zlepšeniu povedomia o zdravom životnom štýle.“

Slávnostné udeľovanie ocenení sa uskutoční v novembri v sídle Európskeho parlamentu v Bruseli. Na podujatí sa stretnú nositelia ďalších ocenení vydávaných komisiou. Budapešť, tohtoročné Európske hlavné mesto športu, odovzdá titul Malage. Budúcimi Európskymi hlavnými mestami športu budú Lisabon (2021) a Haag (2022), ktoré na ceremónii predstavia svoje projekty na nasledovné roky.

Na podujatia počas roka a sprievodné aktivity vyčlenila samospráva z rozpočtu 50-tis. eur, podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej viacero zámerov v štádiu projektovej dokumentácie bude do rozpočtu zaradených po záverečnom účte za rok 2019. Trnava podľa hovorkyne požiadala Slovenský olympijský a športový výbor o podporu pri projekte 200-metrovej bežeckej dráhy v Atletickom športovom klube Slávia. "Schválených nám bolo 100-tis. eur. V súvislosti s EMŠ sme sa obrátili aj na Úrad vlády SR a stále čakáme na informáciu o výške možnej dotácie," doplnila Majtánová.       

V rozpočte mesta sa uvádza, že získanie titulu má prispieť k zvýšeniu úrovne športových klubov a podujatí, ktoré v meste už existujú, vytvoreniu ďalších a hlavne nových podnetov, vďaka ktorým sa budú vytvárať väčšie možnosti na športovanie čo najširšiemu okruhu Trnavčanov i návštevníkov mesta.       

Na rok 2020 je vyčlenených pri bežných výdavkoch na telovýchovu a šport 87-tis. eur, z toho 50-tis. eur na aktivity EMŠ. V rámci dotácií je vyčlenených 341-tis. eur, z nich 259-tis. eur ako priama dotácia športovým organizáciám. Sú tam zahrnutí hokejisti, plavci, volejbalisti, basketbalisti, bejzbalisti, klub gymnastických športov, futbalisti, džudo, bojové športy. Na správu športových areálov vyhradilo mesto na bežné i kapitálové výdavky 2,165 milióna eur. K hlavným cieľom patrí rozšíriť činnosť mestského zimného štadióna o nové stredisko zimných olympijských športov – hokeja, krasokorčuľovania, curlingu a šortreku.

Okrem Trnavy získali spomedzi slovenských miest ocenenie Európske mesto športu Michalovce (2019), Nitra (2018), Banská Bystrica (2017) a Košice (2016).

Autor: Zdroj: (TASR, trnava.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Banská Bystrica sa môže stať Európskym mestom športu 2017
Mesto pod Urpínom od zisku prestížneho titulu Európske mesto športu (EMŠ) 2017 delí už len krok.
viac
29.05.2017
Prorodinné projekty môžu získať peniaze od mesta
Aktívni Trnavčania majú novú možnosť získať prostriedky pre ďalšie svoje projekty. Ku grantovej schéme pre kultúru, šport i zdravie pridala radnica najnovšie dotácie pre program Prorodinne orientované mesto a na tento účel vyčlenila v rozpočte mesta sumu 5000 eur.
viac
14.11.2017
Poplatok za rozvoj bude v Trnave rovnaký pre všetky kategórie stavieb
Paušálne, pre všetky typy stavieb – na bývanie, stavby pre pôdohospodárstvo, priemysel, sklady, administratívu i komerčné stavby vo všetkých častiach Trnavy určili v utorok mestskí poslanci poplatok za rozvoj vo výške 10 eur za štvorcový meter (m2).
viac
27.02.2024
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %