Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2019 02:05

Trnavský samosprávny kraj chce menej nákladných áut v mestách a obciach


Trnavský župan Jozef Viskupič. Snímka zdroj: NaZahori.sk


Obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja dlhodobo trpia vysokou intenzitou nákladnej dopravy na cestách II. a III. triedy, ktoré má župa v správe.


Kraj preto žiada Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky o rozšírenie zoznamu úsekov ciest spoplatnených pre nákladné automobily o desať kritických úsekov najmä v okresoch Galanta a Dunajská Streda.

Nedostatočná cestná sieť, investičný dlh v modernizácií štátnych ciest, ale tiež systém spoplatnenia cestnej siete pre nákladnú dopravu, prispieva k presunu nákladnej dopravy na cesty II., respektíve III., triedy, ktoré svojimi technickými parametrami nezvládajú nápor ťažkých nákladných vozidiel. Tieto cesty neboli na takúto intenzitu cestnej premávky a dopravnú záťaž stavané. Dnes dochádza k zhoršovaniu stavebno-technického stavu a bezpečnostných parametrov.

Vysoká intenzita nákladnej dopravy a jej sprievodné javy (exhaláty, emisie, hluk, otrasy, narušovanie statiky obydlí, ohrozenie chodcov, detí a cyklistov, ktorí sú účastníkmi cestnej premávky) vo veľkej miere znižujú kvalitu života obyvateľov bývajúcich v bezprostrednej blízkosti týchto ciest. V tomto kontexte sa dotknutí obyvatelia opakovane obracajú na kraj s podnetmi, sťažnosťami a petíciami.

Preto  v záujme ochrany zdravia ľudí a majetku sa kraj rozhodol zapojiť do pripomienkového konania vo veci návrhu vyhlášky Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky č. 475/2013 Z. z., ktorou sa vymedzujú úseky diaľnic, rýchlostných ciest, ciest I. triedy, ciest II. triedy a ciest III. triedy s výberom mýta v znení neskorších predpisov.

Kraj žiada ministerstvo o rozšírenie zoznamu úsekov ciest spoplatnených pre nákladné automobily o desať kritických úsekov najmä v okresoch Galanta a Dunajská Streda. Štyri z nich tvoria úseky ciest II. triedy súbežné s cestami I. triedy v celkovej dĺžke vyše 142 km. Zvyšných šesť úsekov tvoria úseky ciest II. triedy, ktoré nie sú súbežné s cestami I. triedy, v celkovej dĺžke vyše 107 km.

Autor: Jozef Viskupič, trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
19.10.2020
Radnica rozšíri spoplatnené parkovacie plochy
K spoplatneným parkovacím miestam na uliciach v súčasnej centrálnej mestskej zóne Prešova pribudnú ďalšie regulované parkovacie plochy. Mesto pokračuje v prípravách na zavedenie nového systému parkovania, ktorý vstúpi do platnosti od januára 2021. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.
viac
27.11.2020
O dotáciu na elektronabíjaciu stanicu je možné žiadať do konca roka
Termín na predkladanie žiadostí na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc sa z dôvodu pandémie predlžuje o jeden mesiac.
viac
13.02.2021
SÚC začala prípravné práce pred rekonštrukciou mosta v Hlohovci
V meste Hlohovec sa začali prípravné práce pred rekonštrukciou mosta. Informovala o tom Správa a údržba ciest (SÚC) Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %