Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
12.05.2022 10:35

Trojkilometrový chodník podľa OP postavilo mesto ako čiernu stavbu


Snímka zdroj: (tasr).


Takmer trojkilometrový chodník, ktorý spája nitrianske mestské časti Chrenová a Janíkovce, je čiernou stavbou. Mesto ho ešte v roku 2014 postavilo bez stavebného povolenia. Upozornila na to Okresná prokuratúra v Nitre.


Na základe jej podnetu už mesto Nitra, ako príslušný špeciálny stavebný úrad, začalo konanie o odstránení stavby, realizovanej bez stavebného povolenia. K reálnemu búraniu chodníka však zrejme nedôjde. Podľa hovorcu mesta Tomáša Holúbeka sa radnica bude snažiť stavbu zlegalizovať.

Podľa platnej legislatívy je možné požiadať o dodatočné stavebné povolenie v prípade, ak stavba nie je v rozpore s verejným záujmom. „Po doložení potrebných dokumentov sa bude postupovať v zmysle zákona. Ide o verejnoprospešnú stavbu, ktorá zabezpečila presun najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, teda chodcov, z vysokofrekventovanej cesty III. triedy. Tým sa vytvorili podmienky pre ich zvýšenú bezpečnosť. Preto je veľká pravdepodobnosť, že stavba dostane dodatočné stavebné povolenie,“ uviedol Holúbek.

Podľa jeho slov v súčasnosti magistrát nepočíta s možnosťou, že by sa mu dodatočné stavebné povolenie nepodarilo získať. Preto momentálne nemá ani vyčíslené náklady na prípadné búranie tri kilometre dlhého chodníka. Rovnako je podľa Holúbeka nepodstatná a čisto hypotetická otázka o prípadnom vymáhaní škôd od osôb, ktoré boli za výstavbu bez stavebného povolenia zodpovední. „Momentálne nemáme dôvod sa ňou zaoberať, keďže aktuálne sa zameriavame na získanie dodatočného stavebného povolenia,“ doplnil.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
K ruinám Zoborského kláštora vedie nový náučný chodník
Na nitrianskom Zobore vznikol nový náučný chodník, ktorý vedie k ruinám Zoborského kláštora. Náučný chodník vybudovali aktivisti zo Zoborského skrášľovacieho spolku.
viac
05.03.2020
Nový mestský cintorín začne slúžiť Nitranom od mája
Nový mestský cintorín na Chrenovej v Nitre by mal od mája tohto roka začať slúžiť obyvateľom mesta. Jeho výstavba je ukončená, kolaudácia je naplánovaná na koniec apríla.
viac
13.11.2020
Mesto zrekonštruovalo mozaiku zobrazujúcu radosť z konca vojny
Mesto Poprad zrekonštruovalo mozaiku, ktorá zobrazuje radosť zo skončenia sa druhej svetovej vojny. Informovala o tom radnica na svojej webovej stránke s tým, že cena stavebných prác je v sume zhruba 29 000 eur.
viac
17.02.2021
Nitra pripravuje výstavbu kanalizácie na troch uliciach
Mesto Nitra sa uchádza o dotáciu 400 000 eur na výstavbu kanalizácie. Z nenávratného finančného príspevku z Environmentálneho fondu má byť postavená kanalizácia na troch uliciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %