Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
12.11.2022 09:55

Tržnica je národnou kultúrnou pamiatkou


Novomestská Nová tržnica na Trnavskom mýte


Novomestská Nová tržnica na Trnavskom mýte bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Rozhodol o tom Pamiatkový úrad SR.


„Nová tržnica na Trnavskom mýte v Bratislave, patrí k nepočetnej skupine krytých tržníc, realizovaných na Slovensku v priebehu 20. storočia, pričom obostavaným priestorom a úžitkovou plochou spomedzi nich výrazne vyčnieva. Predmetná mestská tržnica je výnimočná aj svojím architektonickým konceptom,“ píše Pamiatkový úrad vo svojom rozhodnutí.

Nová tržnica – Trnavské mýto sa podľa úradu stala najcharakteristickejším príkladom high-tech architektúry druhej polovice 20. storočia na Slovensku. Patrí zároveň k najkomplexnejším architektonickým dielam v tvorbe architekta Ivana Matušíka, autora ikonických obchodných stavieb ako sú Obchodné domy Prior v Bratislave (1960-1968) či v Nitre (1968-1973).

„Objekt tržnice a jej ešte nezastavané okolie vytvárajú unikátny verejný priestor, ktorý má potenciál byť vyvažujúcim urbanistickým prvkom,“ konštatuje Pamiatkový úrad SR. Nová tržnica bola vybudovaná na prelome 70. a 80. rokov 20. storočia. Podľa Pamiatkového úradu svojim situovaním a pamiatkovými hodnotami v spojení s verejným záujmom napĺňa stanovené kritéria pre vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku. Tržnica tým zároveň získala aj zákonnú ochranu.

 

Autor: Zdroj: Bratislava-Nové Mesto


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
05.08.2021
Dizajn manuál interiéru Tržnice je vypracovaný
Pre interiér Tržnice na Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste je už vypracovaný nový dizajn manuál. Cieľom je pomôcť vdýchnuť vnútorným priestorom jednotnosť a modernosť, čím sa obnoví čistota a jednota pôvodného architektonického zámeru.
viac
30.03.2022
Edícia dizajnových predmetov má pomôcť financovať obnovu tržnice
Bratislavské Nové Mesto v spolupráci s mestskou organizáciou EKO-podnik VPS, ktorá je správcom tržnice na Trnavskom mýte, pripravili limitovanú edíciu dizajnových kúskov oblečenia a doplnkov s grafikou Novej tržnice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %