Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.12.2020 02:45

TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ


Draškovičovský kaštieľ v Čachticiach.


Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.


Ako informovala vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková, viac ako 495 000 eur pôjde na komplexnú obnovu kaštieľa, jeho sprístupnenie a zatraktívnenie. Zvyšné financie vo výške takmer 305 000 eur sú určené pre Trenčianske múzeum v Trenčíne, ktoré v kaštieli rozšíri expozíciu a doplní prvky pre slabozrakých a nevidiacich. Vzniknú tam tiež turisticko-informačné centrum, kaviareň a kultúrno-kreatívne centrum, z dotácie sa pripravujú rôzne muzeálno-pedagogické aktivity.      

„V týchto dňoch finalizujeme podklady potrebné na uzatvorenie zmluvy na poskytnutie grantu a pripravujeme vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa. Keďže ide naozaj o náročnú obnovu významného kultúrneho dedičstva, kraj na ňu prispeje aj z vlastného rozpočtu sumou viac ako 1,38 milióna eur. Projekt plánujeme realizovať v rokoch 2021 - 2022,“ doplnila Lamačková.       

Národná kultúrna pamiatka Draškovičov kaštieľ, pobočka Trenčianskeho múzea v Trenčíne slúži v súčasnosti ako múzeum. Expozície sú venované nielen histórii Čachtíc, ale i spolku Tatrín či grófke Alžbete Báthoryovej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
07.01.2022
TSK plánuje obnovu Pamätného domu Janka Jesenského
V roku 2022 začne Trenčianska župa s rekonštrukciou Pamätného domu Janka Jesenského v Bánovciach nad Bebravou. Predpokladaná hodnota rekonštrukcie je 650 tis. eur, na jeho obnovu plánuje župa požiadať o príspevok z Plánu obnovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %