Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
20.06.2022 10:35

TSK zrekonštruuje renesančný kaštieľ v Zemianskom Podhradí


Renesančný kaštieľ v Zemianskom Podhradí.


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje renesančný kaštieľ zo 17. storočia v obci Zemianske Podhradie v okrese Nové Mesto nad Váhom. Sídli v ňom domov sociálnych služieb, po rekonštrukcii sa zníži energetická náročnosť budovy a skvalitní sa život klientov.


Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, stavebné práce budú pozostávať zo sanácie zavlhnutých murív, búracích prác poškodeného sokla a častí obvodového plášťa, reštaurovania kamenných pätiek a drevených hlavíc stĺpov, zateplenia podkrovia, obnovy strechy či dobudovania dažďovej kanalizácie.

"Vopred sa ospravedlňujeme zamestnancom a klientom zariadenia za stavebný ruch, ktorý potrvá 15 mesiacov a za plnej prevádzky zariadenia. Rekonštrukcia kaštieľa je plne hradená z rozpočtu trenčianskej župy v hodnote za takmer 1,5 milióna eur. Nejde pritom o prvú investíciu do tohto zariadenia. V minulosti sme vybudovali prístavbu nového výťahu či zrekonštruovali pavilón pracovnej terapie," povedal Baška.

Podľa riaditeľky zariadenia Ivany Kosovej bude kaštieľ po rekonštrukcii ozdobou nielen obce, ale aj širokého okolia. "V mene klientov a občanov obce ďakujeme TSK za to, že v tejto neľahkej dobe sa podarilo nájsť finančné prostriedky na takúto zložitú rekonštrukciu. V neposlednom rade zlepší život tým, ktorí tu nachádzajú svoj domov. Veľmi si to vážime," zdôraznila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2018
Kaštieľ v Rusovciach i jeho park majú kompletne obnoviť do roku 2023
Do roku 2023 by mal byť kompletne zrekonštruovaný kaštieľ v Rusovciach, vrátane objektu čeľadníka a historického parku. Na projekt rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky (NKP) sú odhadované náklady vo výške viac ako 75 miliónov eur bez DPH.
viac
26.12.2018
TSK zrekonštruoval za 182-tis. eur stravovaciu prevádzku v CSS Demy v Trenčíne
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruoval za 182-tis.eur prevádzku stravovania v Centre sociálnych služieb (CSS) Demy v Trenčíne. Kraj ako zriaďovateľ CSS okrem rekonštrukcie prevádzky kúpil aj novú gastrotechnológiu a nábytok.
viac
18.05.2019
Cezhraničný projekt má zlepšiť dopravnú dostupnosť Bošáckej doliny
Zlepšenie dopravnej dostupnosti Bošáckej doliny z oboch strán hranice je hlavným dôvodom zámeru Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zrekonštruovať približne štvorkilometrový úsek cesty III/1223 z obce Zemianske Podhradie do Bošáce v okrese Nové Mesto nad Váhom.
viac
02.12.2020
TSK zrekonštruuje Draškovičovský kaštieľ
Neskororenesančný Draškovičovský kaštiel v obci Čachtice sa dočká komplexnej rekonštrukcie. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) na jeho obnovu získal 800 000 eur zo zdrojov Európskeho hospodárskeho priestoru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %