Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.01.2021 02:25

TTSK chce participovať na projekte regulácie komárov v pohraničí


Ilustračná snímka.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) sa chce podieľať na projekte biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom pohraničí.


Posledné zasadnutie krajských poslancov v závere uplynulého roka schválilo predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok s cieľom realizácie projektu. TTSK chce v rámci neho participovať na terénnom monitoringu liahnísk a na pilotnom testovaní likvidácie lariev biologickými prostriedkami.

Téma selektívnej biologickej regulácie ako prevencie proti premnoženiu a kalamitnému výskytu komárov je pre TTSK dôležitá vzhľadom na geografické a prírodné podmienky v slovensko-rakúskom pohraničnom území. Uvádza sa to v schválenom materiáli pre schôdzu zastupiteľstva.

Návrh projektu reaguje na opakujúce sa kalamitné premnoženia v zaplavovaných oblastiach v povodí rieky Morava a na snahu eliminovať chemické postreky, ktoré predstavujú zdravotné a environmentálne riziká.

Cieľom aktivít TTSK je pilotné otestovanie udržateľných foriem eliminácie komárov a prevencie pred kalamitným výskytom dospelých jedincov prostredníctvom cielenej aplikácie biologických prostriedkov na liahniská. Poznatky chce potom využiť v širšom meradle v rámci kraja. Snahou je tiež predchádzať narušeniam stability ekosystémov a posilniť ochranu biodiverzity pri rieke Morava, pridanou hodnotou projektu je projektové partnerstvo. Iniciátorom projektu je Bratislava. Projekt je naplánovaný do konca roku 2022 s celkovým rozpočtom 1,3 milióna eur. TTSK sa má podieľať sumou 95 678 eur, z toho 4783 eur je naplánovaných z vlastných zdrojov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
BSK začal s ekologickým bojom proti komárom popri Morave
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal v piatok s ekologickým bojom proti komárom. Biologický prípravok aplikuje po celej dĺžke hrádze pri rieke Morava, od katastra obce Veľké Leváre až po kataster obce Vysoká pri Morave.
viac
18.12.2020
BSK vstúpi do projektu bioregulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa stane partnerom projektu Mosquito bioregulation, teda biologickej regulácie komárov v slovensko-rakúskom prihraničnom území.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %