Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.02.2021 11:20

TTSK sa pridal k iniciatíve Európskeho výboru regiónov Cohesion Alliance


Ilustračná snímka.


Trnavský samosprávny kraj sa 3. februára 2021 pridal ku Cohesion Alliance, v preklade Združeniu pre súdržnosť. Táto iniciatíva Európskeho výboru regiónov zdôrazňuje rolu územných samospráv pri posilňovaní súdržnosti, udržateľnosti a odolnosti Európy.


„Chceme sa intenzívnejšie podieľať na zlepšovaní európskej územnej spolupráce. V najbližšom období bude kľúčová dobrá koordinácia nových nástrojov obnovy a odolnosti so štrukturálnymi fondami. V tejto súvislosti vítam, že budeme mať významnejšie slovo pri implementácii európskych peňazí v našom kraji,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Združenie presadzuje, aby v novom programovacom období bola silná a efektívna kohézna politika Európskej únie dostupná pre všetky regióny. Jej cieľom by malo byť vynaloženie finančných prostriedkov na zmenšovanie ekonomických, sociálnych a územných rozdielov.

Pri lepšej koordinácii európskych politík by mal byť uplatňovaný princíp „zdola nahor“, ako aj zásady partnerstva, viacúrovňového riadenia a miestne orientovaného prístupu. To zahŕňa zapojenie sociálno-ekonomických partnerov do navrhovania a vykonávania politiky súdržnosti, digitálnej transformácie či adaptácie na negatívne dôsledky zmeny klímy.

Vyhlásenie združenia doteraz podpísalo vyše 12000 jednotlivcov, 120 regiónov, 135 miest a obcí i 50 regionálnych zoskupení.

Európsky výbor regiónov je poradný orgán Európskej únie, ktorý tvoria zástupcovia všetkých 27 členských štátov volení na miestnej a regionálnej úrovni. Výbor sa formou stanovísk vyjadruje k aktuálnym politickým a legislatívnym návrhom s dopadom na regionálnu a miestnu úroveň. Slovenskú delegáciu tvorí deväť stálych členov a rovnaký počet náhradníkov. Trnavský samosprávny kraj je reprezentovaný podpredsedom Józsefom Berényim a predsedom Jozefom Viskupičom.

 

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2019
BSK: Za naj fotografie cesta do Bruselu
Európsky výbor regiónov prináša študentom jedinečnú možnosť zapojiť sa do celoeurópskej fotografickej súťaže "Capturing [Y]our Europe". Pri príležitosti 25. výročia založenia Európskeho Výboru Regiónov v Bruseli ju v rámci projektu #YFactor organizujú stážisti tejto európskej inštitúcie.
viac
10.02.2021
Európsky výbor regiónov: Cezhraničné služby v Európe
Minulý týždeň sa uskutočnilo prvé zasadnutie Európskeho výboru regiónov v tomto roku. Predmetom zasadnutia výboru boli rôzne aktuálne témy a medzi nimi aj poskytovanie verejných služieb v prihraničných regiónoch.
viac
03.05.2021
Kraj otvoril dotačnú výzvu, má na ňu vyčlenených 450 000 eur
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o podporu z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
27.07.2021
Najvyššie kontrolné inštitúcie v EÚ zareagovali na pandémiu rýchlo
Jedným z mnohých dosahov pandémie covid-19 je i to, že pandémia tiež zásadne ovplyvnila prácu najvyšších kontrolných inštitúcií EÚ. Tie reagovali rýchlo a na posúdenie a kontrolu reakcie na krízu pridelili značný objem prostriedkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %