Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.04.2021 08:25

TTSK vybuduje prvý úsek Vážskej cyklomagistrály z eurofondov


Vážska cyklomagistrála.


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) uspel so žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na vybudovanie prvej zo štyroch častí Vážskej cyklomagistrály na svojom území.


Výstavba 3,6 kilometra dlhého úseku medzi hranicou Trenčianskeho s Trnavského kraja a mostom v mestskej časti Piešťan Bodona by sa mala začať po ukončení a kontrole verejného obstávania už koncom tohto leta, trvať by mala asi štyri mesiace. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.       

Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 490 000 eur, päť percent z toho tvorí spoluúčasť kraja. „Vážsku cyklomagistrálu projektujeme ako jednu z nosných v našom kraji. Zvládli sme náročnú prípravu a podarilo sa získať prostriedky z eurofondov. Som presvedčený, že podobne úspešní budeme aj v prípade ďalších troch plánovaných úsekov, a tak významne zlepšíme cyklodopravnú aj cykloturistickú infraštruktúru,” uviedol Viskupič.      

V rámci schváleného projektu bude vybudovaná cyklistická komunikácia. Pribudne aj doplnková cyklistická infraštruktúra s odpočívadlom a lavičkami so stojanmi na bicykle.      

Jedným z hlavných cieľov TTSK v oblasti cyklistickej dopravy je podpora udržateľnej mobility. Vážska cyklomagistrála by mala tvoriť priame spojenie dôležitých priemyselných sídel Piešťany, Horná Streda, Sereď a Hlohovec v celkovej dĺžke 60 kilometrov. Kraj už podal žiadosť o nenávratný finančný príspevok na úsek Sereď – Šúrovce, ktorá sa aktuálne nachádza v štádiu administratívnej kontroly. Pripravujú sa podobné žiadosti na úseky Šúrovce – Horné Zelenice a Horné Zelenice – Hlohovec. Tieto zámery schválili krajskí poslanci v decembri 2020. V tejto súvislosti TTSK priebežne napreduje s majetkovoprávnym vysporiadaním pozemkov pod cyklomagistrálou. Na jar podpísala dve zmluvy na ich nájom so Slovenským vodohospodárskym podnikom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2020
Župné organizácie získali eurofondy na zelené projekty
Deväť organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja získalo vyše 2,5 mil. eur z eurofondov na zvýšenie podielu výroby energie z obnoviteľných zdrojov.
viac
15.01.2021
Na budovanie ďalších úsekov cyklotrás chce župa využiť eurofondy
Výstavbu dvoch nových samostatných úsekov cyklotrás má župa v pláne financovať vďaka nenávratným finančným príspevkom (NFP), o ktoré sa bude uchádzať v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
11.06.2021
V prvom kole župa rozdelila 300 tisíc eur z Fondu na rozvoj TTSK
Trnavská župa vyhodnotila prvé kolo premiérového ročníka výzvy na predkladanie žiadostí o podporu z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Z celkového objemu 450 tisíc eur, ktoré sú vyčlenené na túto výzvu, bolo v prvom kole rozdelených 300 tisíc eur.
viac
20.12.2021
Trnavský a Juhomoravský kraj vytvorili zoskupenie EZÚS Veľká Morava
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Juhomoravský kraj vytvorili Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava. Vzniklo v čase, keď si kraje pripomínajú 15. výročie uzatvorenia dohody o partnerstve a cezhraničnej spolupráci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %