Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.03.2024 11:00

Turiec sa zapája do Integrovaného dopravného systému ŽSK


Integrovaná doprava Žilinského kraja


Aj Turčania budú môcť využívať výhody Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja (IDS ŽSK), v ktorom s jedným lístkom cestujete vlakmi, prímestskými autobusmi, či mestskou hromadnou dopravou. Spustenie IDS ŽSK v Turci predpokladáme počas letných mesiacov.


IDS ŽSK spája dopravcov, čím sa cestovanie verejnou dopravou stáva flexibilnejším a lacnejším. V tomto roku bude do IDS ŽSK zapojených už 5 dopravcov:

SAD Žilina (Slovenská autobusová doprava Žilina)

ZSSK (Železničná spoločnosť Slovensko)

DPMŽ (Dopravný podnik mesta Žiliny)

Arriva Liorbus

DPMM (Dopravný podnik mesta Martin)

Mestská zóna Martin

Okrem regionálnych zón Turca sa do IDS ŽSK začlení aj nová mestská zóna zahŕňajúca mesto Martin, Vrútky a obce Lipovec, Bystrička a Turčianske Kľačany. Výhody cestovania na jeden cestovný lístok v rámci mesta Martin tak pocítia aj obyvatelia zo širšieho okolia.

Pribudnú lacnejšie cestovné lístky

Lacnejšie cestovanie bude dostupné prostredníctvom dvoch typov cestovných lístkov:

PCL - predplatný cestovný lístok na zvolené obdobie (30, 90, 365 dní) vo vybraných zónach, platný vo vozidlách zapojených dopravcov aj počas víkendov a sviatkov,

alebo jednorazový integrovaný cestovný lístok v mestskej zóne Martin (prestupný).

Flexibilné a cenovo výhodné dopravné spojenie medzi Martinom a Žilinou

IDS ŽSK aktuálne pôsobí v regióne Žiliny, Rajeckej doliny, Bytčianska, Kysúc a Terchovskej doliny. Pripojením Turca sa systém nielen výrazne rozšíri, ale výhody lacnejšieho cestovania pocítia aj všetci, ktorí pravidelne cestujú za prácou medzi Martinom a Žilinou.

Kedy môžeme očakávať spustenie IDS ŽSK v Turci?

V tomto období prebiehajú schvaľovacie procesy strategických dokumentov u jednotlivých zapojených dopravcov a objednávateľov výkonov vo verejnom záujme. Nasledovať budú komplexné integračné testy a príprava zariadení na vybavenie cestujúcich. Pokiaľ budú tieto prípravné fázy prebiehať bez komplikácií, bude možné spustiť IDS ŽSK v priebehu leta.

Viac info o IDS ŽSK: www.idzk.sk

 

 

Autor: (ts-ŽSK, Eva Lacová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Východoslovenské kraje a mestá chcú rozvíjať integrovanú dopravu
Záujem o spoluprácu pri zavádzaní integrovaného dopravného systému potvrdili v piatok predsedovia košického a prešovského samosprávneho kraja Rastislav Trnka a Milan Majerský, a primátori Košíc a Prešova Jaroslav Polaček a Andrea Turčanová. Išlo o prvé takéto stretnutie, konalo sa v Košiciach.
viac
31.01.2022
Integrovaný dopravný systém začnú testovať na území Žilina–Rajec–Kysuce
Prvá fáza testovania Integrovaného dopravného systému (IDS) v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa začne na území Žilina – Rajec – Kysuce. ŽSK o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
24.03.2023
NSK začal s prípravou integrovaného dopravného systému
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) začal s prípravou integrovaného dopravného systému (IDS). Jeho cieľom je vybudovanie verejnej dopravy, v rámci ktorej bude možné na celom území kraja cestovať na jeden cestovný doklad bez ohľadu na prestupy či použité druhy dopravy.
viac
15.03.2024
NSK chce založiť spoločnosť, ktorá v kraji vytvorí integrovaný dopravný systém
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pokračuje v príprave integrovanej dopravy na území regiónu. Krajskí poslanci budú na svojom zasadnutí 18. marca schvaľovať založenie obchodnej spoločnosti s názvom Integrovaná doprava Nitrianskeho samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %