Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
26.09.2020 07:20

Turisti majú novú atrakciu, náučný chodník Po stopách Maginhradu


Turisti pri jednej z informačných tabúľ náučného chodníka Po stopách Maginhradu pri obci Vyšný Skálnik, okrese Rimavská Sobota. EASYFOTO TASR - Branislav Caban.


Turisti, ktorí zavítajú do okresu Rimavská Sobota, sa môžu tešiť na novú turistickú atrakciu. Od rybníka vo Vyšnom Skálniku sa už vydajú po novom náučnom chodníku, ktorým sa dostanú po 16 metrov vysokú rozhľadňu na vrchole Maginhradu.


Chodník, ktorý lemujú informačné tabule či drevené plastiky, otvorili v sobotu zástupcovia obcí Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) i dobrovoľníci. Tomuto projektu venovali dlhé roky. 

"Náučný chodník Po stopách Maginhradu sa začal budovať už v roku 2012. Na jeho vybudovanie do finálnej podoby sa preinvestovalo takmer 75.000 eur a podieľalo sa na ňom veľa dobrovoľníkov," konštatovala Zuzana Študencová, predsedníčka Mikroregiónu Rimava a Rimavica.       

"Náš región vie ponúknuť veľa možností pre turistov, ktorých tu chceme udržať viac ako jednu noc. Náučný chodník má 6,5 kilometra, návštevníkov sprevádzajú po jeho trase tabule s textom, ktorý približuje históriu a krásne prostredie, má 12 zastavení a z rozhľadne Maginhrad vidno celý náš región," zdôraznila Študencová.       

Prácu dobrovoľníkov ocenil i predseda BBSK Ján Lunter, ktorý prišiel v sobotu na otvorenie a bol prekvapený, čo všetko vytvorili miestni obyvatelia. Pripomenul, že kraj tiež prispel k otvoreniu tejto turistickej atrakcie na juhu BBSK.       

Vrch Maginhrad v okrese Rimavská Sobota síce nepatrí medzi najznámejšie slovenské kopce, ale viažu sa k nemu viaceré ľudové povesti a bol inšpiráciou aj pre štúrovského básnika Jána Bottu. Ten sa narodil vo Vyšnom Skálniku a 430 metrov vysoký vrch je ústredným motívom jeho diel Povesť Maginhradu a Báj Maginhradu. Obe básne vychádzajú zo starších ľudových rozprávok a povestí. Aj o nich sa už teraz vďaka náučnému chodníku dozvedia návštevníci rimavskosobotského regiónu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest
Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.
viac
18.06.2020
Na náučnom chodníku M. Esterházyho je minerálny prameň aj štôlňa
Približne päť kilometrov dlhý náučný chodník Mikuláša Esterházyho otvorili v stredu (17. 6.) v obci Detvianska Huta v okrese Detva.
viac
18.05.2021
Mobilné očkovanie rozširuje BBSK tento týždeň do okresu Krupina
Banskobystrický samosprávny kraj bude v priebehu tohto týždňa očkovať seniorov prostredníctvom mobilných očkovacích jednotiek v okresoch Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Krupina. O službu je záujem, určená je pre ľudí vo veku 60 a viac rokov.
viac
12.09.2023
SODB: Národnostne najrozmanitejším okresom v SR je Rimavská Sobota
Národnostne najrozmanitejším okresom na Slovensku je Rimavská Sobota. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorá na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 prináša v rozšírenom kontexte podrobnosti o príslušníkoch národnostných menšín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %