Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.05.2023 02:25

Turistickú sezónu otvorí aj v tomto roku Trdlofest


Ilustračná snímka: (tasr).


Festival Trdlofest otvorí v Skalici aj tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Je pomenovaný po jednom zo symbolov Záhoria - koláči trdelník, ktorý ako prvý gastronomický výrobok na Slovensku získal ochrannú známku Európskej únie.


Okrem pečenia maxitrdelníka návštevníkov vo Františkánskej záhrade v sobotu (20. 5.) čaká bohatý kultúrny program.

Vystúpia viaceré folklórne zoskupenia, predstavia sa aj žiaci skalickej základnej umeleckej školy. "Novinkou je ochutnávka skalického zázvorníka a šumajstra - krajovej špeciality z krúp a fazule. Ľudia si tiež budú môcť upiecť svoj vlastný trdelník pod dohľadom odborníkov," uviedla primátorka mesta Oľga Luptáková. Vinohradnícky spolek Skalica pripravil regionálnu výstavu vín. Na nej bude možné ochutnať vína domácich vinárov i zo širšieho regiónu. Na návštevníkov čakajú aj sprievodné aktivity - výstavy v Záhorskom múzeu a v Galérii u františkánov. Nebudú chýbať stánky s občerstvením či remeselnými výrobkami. Súčasťou Trdlofestu v jeho úvodných rokoch bol vždy pokus o zápis najdlhšieho upečeného trdelníka priamo na festivale. Najdlhší presiahol dva metre, potom sa už pre technické limity nedalo pokračovať.

Výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Záhorie Martin Lidaj doplnil, že počas Trdlofestu budú pre návštevníkov prvýkrát v tejto sezóne sprístupnené aj skalické pamiatky. "Vo všetkých 12 bude sprievodca, ktorý poskytne odborný výklad," povedal. Otvorené budú Rotunda sv. Juraja, dom kultúry, Kostol sv. Františka Xaverského, Ľadovňa, Expozícia kníhtlače, Kostol sv. Michala Archanjela, evanjelický kostol, kostol milosrdných bratov, františkánsky kostol a kláštor a Mlyn bratov Pilárikovcov. V Turistickej informačnej kancelárii mesta Skalica si návštevník môže zakúpiť turistický pas, ktorý ho bude oprávňovať navštíviť sprístupnené pamiatky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2022
Trdlofest otvorí turistickú sezónu v Skalici
Po dvoch rokoch, keď sa pre pandémiu podujatie neuskutočnilo, pripravilo mesto Skalica festival Trdlofest. Ten je oslavou Skalického trdelníka, koláča s dierou, prvého pôvodného slovenského potravinárskeho výrobku, ktorý získal ochrannú značku Európskej únie.
viac
14.09.2022
V Skalici vyvrcholí letná turistická sezóna 30. ročníkom Skalických dní
Vyvrcholením letnej turistickej sezóny v Skalici sa už tradične stalo podujatie Skalické dni, ktoré sa uskutočnia od 16. do 18. septembra. Tento rok sa uskutoční jubilejný 30. ročník. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
15.02.2023
Otvorenie turistickej sezóny Trdlofest sa uskutoční 20. mája
Tradičné podujatie Trdlofest, ktoré otvára hlavnú turistickú sezónu v meste Skalica, sa uskutoční vo Františkánskej záhrade v sobotu 20. mája. Informovala o tom vedúca Turistickej informačnej kancelárie mesta Skalica Renáta Medňanská.
viac
25.05.2023
Cez víkend v kúpeľoch otvoria letnú sezónu
Letnú kúpeľnú sezónu v obci Smrdáky v okrese Senica otvoria v nedeľu 28. mája. Informoval o tom výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %