Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
26.03.2019 02:30

Tvorbu i schvaľovanie územného plánu treba podľa starostov zmeniť


Ilustračná snímka


Pre hlavné mesto SR Bratislavu by mal platiť osobitný proces územného plánovania, podobne ako je to napríklad v metropole ČR v Prahe. Aj to jeden z návrhov, ktoré v diskusii na tému územného plánu Bratislavy zaznel na ostatnom rokovaní (22. 3.)


Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ-BA).       

Predseda regionálneho združenia, starosta mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica Jozef Krúpa mieni, že dôležitá zmena by sa mala týkať aj procesu schvaľovania. "Aby nadriadeným orgánom, ktorý definitívne odobrí územný plán, bol samosprávny kraj, nie okresný úrad," skonštatoval.       

Starostovia si s prítomným primátorom Bratislavy Matúšom Vallom dohodli osobitné stretnutie, v rámci ktorého sa budú snažiť zozbierať pripomienky, potrebné implementovať do nového územného plánu.       

Vallo taktiež informoval, že magistrát chystá zmeny v spôsobe vydávania záväzných stanovísk k investičnej činnosti. "Každý, kto bude chcieť, bude môcť podať záväzné stanovisko len v digitálnej forme. Podľa nového pravidla bude o požiadavke na stanovisko informovaná aj príslušná mestská časť,” uviedol Vallo, poukazujúc na to, že mestským častiam to prinesie možnosť zvýšenej kontroly a zároveň i zníženie administratívy.       

Na stretnutí sa otvorila aj téma najbližšieho Sčítania obyvateľov, bytov a domov v roku 2021. Rezonovala požiadavka, aby sa neopakovali chyby pri poslednom sčítaní v roku 2011 a v štatistickom súhrne sa využili aktualizované a prepojené údaje v evidenciách a registroch, týkajúce sa nielen počtu a mobility obyvateľov, ale aj vlastníctva áut či mobilných telefónov. "Toto spárovanie databáz prinesie výrazne presnejšie čísla ako sčítanie v teréne,” uviedol starosta bratislavskej Rače Michal Drotován.

Témou bola aj nadchádzajúca letná údržba. Starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová v tejto súvislosti požiadala o jasnú a zrozumiteľnú dohodu medzi magistrátom a mestskými časťami o rozdelení plôch, spôsobe i termínoch kosenia verejných zelených priestorov. Zástupcovia mesta poukázali na to, že k zabezpečeniu flexibilnej letnej údržby má prispieť aktuálny tender, využívajúci inovatívny dynamický nákupný systém, prostredníctvom ktorého je možné zabezpečiť širšiu hospodársku súťaž a nájsť dodávateľa na presne špecifikovanú požiadavku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2017
Starostovia chcú magistrátu platiť výnos poplatku za rozvoj kvartálne
Starostovia bratislavských mestských častí navrhujú, aby percentuálny podiel z výnosu za miestny poplatok za rozvoj poukazovali mestské časti magistrátu kvartálne, teda ako kumulatívnu sumu za každé tri mesiace.
viac
17.08.2021
Obyvatelia Trnavy môžu pripomienkovať zmeny v územnom pláne
Viacero významných rozvojových krokov zahŕňa návrh novej, v poradí tohtoročnej desiatej zmeny Územného plánu (ÚP) mesta Trnava.
viac
22.07.2022
Občania môžu podať svoje žiadosti na zmeny a doplnky územného plánu
Obyvatelia Komárna môžu do konca septembra podať do podateľne mestského úradu alebo poštou svoje žiadosti na zmeny a doplnky Územného plánu mesta Komárno.
viac
04.08.2022
Obyvatelia sa môžu zoznámiť s návrhmi na zmenu územného plánu centra
Obyvatelia Trnavy sa môžu zoznámiť s návrhmi zmeny územného plánu centrálnej mestskej zóny (CMZ) Trnavy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %