Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.04.2018 04:00

Týždeň rómskej kultúry ponúka prednášky, umenie i ochutnávku jedál


Ilustračná snímka, zdroj: obcasnecas.ukf.sk


Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF)v Nitre sa v týchto dňoch začal Týždeň rómskej kultúry, ktorý organizuje Ústav romologických štúdií. Podujatie odštartoval worskhop s lektorkou zážitkového učenia a autorkou románu Cigánka Janette Motlovou.


 V ďalších dňoch bude pokračovať sériou edukačných a kultúrnych aktivít určených študentom, zamestnancom, absolventom UKF a verejnosti.       

Súčasťou programu bude aj diskusia s názvom Je slovenská škola pre všetkých?, na ktorej sa zúčastní Zuzana Kusá zo Sociologického ústava SAV, Ján Hero z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Peter Dráľ z občianskeho združenia (OZ) Nové školstvo a Vlado Rafael z OZ EduROma. Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF diskusii privíta 16. apríla.       

O deň neskôr sa v Krajskej knižnici K. Kmeťka v Nitre uskutoční podujatie pre žiakov stredných škôl s názvom Príbehy úspešných Rómov. „Autorské čítanie členov Rómskeho literárneho klubu spojené s hudbou a prehliadkou medzinárodnej výstavy Bez nenávisti sa bude konať 20. apríla v Nitrianskej galérii. Prezentácia rómskej tradičnej aj modernej hudby a ženského remesla je na programe 23. apríla v obchodnom centre Centro Nitra. Súčasťou podujatia bude aj workshop rómskeho remesla a módna prehliadka žiačok Súkromnej strednej školy v Kežmarku," uviedla Ivona Fraňová z UKF. Ako doplnila, podujatie doplní aj akcia Týždeň rómskej kuchyne.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Dni mesta Levice vyvrcholia ohňostrojom
Levickým putovaním za vínom spojeným s ochutnávkou vyše stovky druhov vín od miestnych vinárov zo združenia Terroir Tekov sa v sobotu 14. mája začínajú Dni mesta Levice. Druhý ročník podujatia potrvá do 21. mája, kedy ho Námestí hrdinov ukončí ohňostroj k 860. výročiu mesta.
viac
27.02.2021
Týždeň slovenských knižníc - župné knižnice chystajú online bohatý program
V pondelok (1. marca) sa začína v poradí 22. ročník Týždňa slovenských knižníc, do ktorého sa aktívne zapája aj osem knižníc Prešovského samosprávneho kraja.
viac
19.05.2021
Pozvánka na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti v spolupráci s českou organizáciou Participation Factory si vás dňa 25. mája 2021 dovoľujú pozvať na konferenciu PARTICIPÁCIA, MOJA LÁSKA 2021.
viac
17.09.2022
Štartuje Európsky týždeň mobility, zapojených je 63 samospráv a 18 organizácií
S pestrým programom pre verejnosť odštartoval v piatok na Slovensku Európsky týždeň mobility (ETM). Najväčšia európska kampaň na podporu udržateľnej mestskej mobility sa každoročne začína 16. septembra a končí sa 22. septembra Dňom bez áut.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %