Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
03.08.2023 02:25

Účastníkov jazdy Sklárskym expresom bude sprevádzať postava grófa Forgáča


Sklársky expres. Snímka zdroj: (zahoramizadolami.sk).


Historická postava grófa Antona Forgáča bude sprevádzať cestujúcich, ktorí sa v sobotu (5.8.) vydajú na cestu po železnici Sklárskym expresom zo Zvolena do Kokavy nad Rimavicou a späť.


Gróf Forgáč je ten, ktorý dal už v 18. storočí v Utekáči postaviť sklárne a priviedol na juh stredného Slovenska prvých sklárskych odborníkov.

Ako informuje portál zahoramizadolami.sk, cestujúci budú počas jazdy zasvätení do tajov sklárstva aj samotnými historikmi žijúcimi sklárskou históriou i súčasnosťou. "Sklársky expres zavedie účastníkov jazdy do Kokavy nad Rimavicou, kde v tamojšej Starej škole môžu navštíviť výstavu Príbeh skla II," informujú organizátori.

Práve v deň jazdy Sklárskeho expresu sa v Kokave nad Rimavicou koná tradičné remeselné a folklórne podujatie Koliesko, kde na účastníkov jazdy čaká bohatý program plný vystúpení folklórnych súborov. Okrem toho môžu navštíviť aj niekoľko premiérových výstav, desiatku folklórnych a gurmánskych dvorov, detské divadielko a obľúbenú remeselnú uličku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.08.2016
Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička
Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.
viac
04.08.2018
Kokava nad Rimavicou má svoju prvú monografiu, má 760 strán
Obec Kokava nad Rimavicou v okrese Poltár má svoju prvú monografiu. Kniha má 760 strán, rozdelených do piatich sekcií, pričom sa na nej podieľalo 56 autorov.
viac
22.07.2021
Zo starého kina budú nájomné byty
Staré kino z konca 30. rokov uplynulého storočia prestavajú v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár na nájomné byty. Náklady na novú 11-bytovku by mali dosiahnuť takmer jeden milión eur.
viac
04.10.2022
Vznikajúce envirocentrum bude vzdelávať ľudí o opeľovačoch
Vo vzdelávacej včelnici Včelí kRaj v Lešnici neďaleko Kokavy nad Rimavicou vzniká environmentálne centrum, ktorého nosnou témou je hmyz a opeľovače.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %