Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.01.2023 11:00

Učebňu metrológie zriadila Spojená škola zo štedrého daru kanadského Slováka


Ilustračná snímka


  Spojená škola Banská Bystrica, ktorej zriaďovateľom je BBSK, včera slávnostne otvorila novú učebňu metrológie. Tú vybavili zo štedrého daru Louisa Johna Gazdaricu, ktorý škole v poslednej vôli odkázal 125-tisíc eur.


 Škola patrí medzi tie, ktoré zaujali aj expertov z Európskej komisie a Svetovej Banky v rámci iniciatívy Catching-Up Regions. Úplne novú učebňu metrológie, vybavenú najmodernejšími technológiami, včera slávnostne otvorili v priestoroch dielní odborného výcviku Spojenej školy vo Vlkanovej.

Okrem moderného zariadenia je tu aj jedna nevšedná dekorácia. Na stene učebne visí čiernobiela fotografia – portrét kanadského Slováka Louisa Johna Gazdaricu, ktorý škole vo svojej poslednej vôli odkázal 125-tisíc eur. Väčšinu z týchto peňazí použili práve na zriadenie učebne, vystačilo však aj na traktor a nákladné auto pre potreby školskej autoškoly.

„Bolo pre nás veľkým prekvapením, keď približne pred pol rokom prišla do našej školy žena, ktorá hovorila po anglicky a tvrdila, že nám chce dať peniaze, aby naplnila poslednú vôľu svojho brata. Brali sme to najprv ako žart, nakoniec však vysvitlo, že je to pani Maria Gazdarica a jej brat naozaj našej škole odkázal veľký finančný obnos,“ povedal riaditeľ školy Ján Žuffa.

Okrem Spojenej školy Banská Bystrica obdaroval kanadský filantrop aj základnú školu v Liptovských Revúcach, odkiaľ pochádzali jeho rodičia, a Strednú odbornú školu polytechnickú v Ružomberku.

„Rád by som poďakoval za tento akt filantropie a povedal, že tieto peniaze boli investované dobre. Spojená škola patrí medzi tie, ktoré sa dynamicky rozvíjajú, ktoré nezaspali dobu, ale práve naopak, ktoré mieria do budúcnosti a myslia na reálne uplatnenie svojich absolventov,“ povedal Mikuláš Pál, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja pre školstvo, ktorý sa na dnešnom slávnostnom podujatí zúčastnil.

Práve Spojenú školu vybrali aj experti Európskej komisie a Svetovej banky medzi osem pilotných škôl, ktoré sa zmenia na moderné vzdelávacie inštitúcie. V rámci iniciatívy Catching-Up Regions získala škola viac ako 4 milióny eur, ktoré poslúžia na rekonštrukciu haly a odborných pracovísk vo Vlkanovej a na nové technológie a vybavenie pre výuku elektromobility a autoopravárenstva.

Rovnako sa škole podarilo získať viac ako tri milióny eur z IROP, vďaka ktorým zateplila viacero svojich objektov a zakúpila vybavenie.

Louis John Gazdarica (*1931 - † 2016)

- narodil sa v Tilley 22. februára 1931 ako druhé z piatich detí slovenských rodičov Stephena a Márie Gazdarica, ktorí pochádzali z Liptovských Revúc

- navštevoval University of Alberta v Edmontone, kde získal bakalársky titul z filozofie

- počas svojej dlhej učiteľskej kariéry vyučoval na rôznych miestach so špecializáciou na stredoškolskú francúzštinu

- vynikal v športe, v mladosti bol všestranným atlétom a boxerským šampiónom strednej váhy

- bol to jedinečný a talentovaný človek, ktorý miloval kultúru a jazyky - okrem angličtiny plynule hovoril po slovensky, francúzsky, nemecky a španielsky

- zomrel pokojne v Brooks 17. júna 2016 vo veku 85 rokov

 

 

Autor: (ts-Lenka Štepáneková, BBSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.02.2019
BSK: Spojená škola v Malinove
V Malinove vznikne od nového školského roku Spojená škola s dvomi organizačnými zložkami: základná škola a stredná odborná škola záhradnícka Gustáva Čejku.
viac
28.02.2019
SOŠ Púchove ponúka štúdium sklárstva, módy, technických i chemických odborov
Spojením Strednej odbornej školy Púchov a Strednej odbornej školy sklárskej Lednické Rovne vznikne od 1. septembra 2019 unikátna Spojená škola Púchov s dvoma organizačnými zložkami.
viac
13.09.2019
Spojená škola v Novej Bani má nový športový areál
Viac ako stovka detí, o ktoré sa škola stará, v ňom bude môcť využívať kombinovanú zostavu s lezeckou stenou, hojdačku, preliezací tunel, tabuľu na písanie či šmykľavku.
viac
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %