Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
12.04.2021 10:20

Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera


Historické centrum mesta Ivano-Frankivsk.


Ukrajinské mesto Ivano-Frankivsk hľadá partnera na Slovensku pre spoluprácu v rôznych oblastiach výkonu kompetencií a aktivít miestnych územných samospráv.


Zaujíma sa o spoluprácu s dvoma partnerskými samosprávami, jednou väčšou so sídlom univerzity a jedno menšou vo východnej časti Slovenska.

Mesto Ivano-Frankivsk (Ukrajina) vníma Slovensko ako veľmi blízku krajiny, s ktorou doposiaľ nemá nadviazané žiadne etablované partnerské kontakty. Mesto má vytvorenú aj pracovnú skupinu pre nadviazanie spolupráce so Slovenskom, a preto uvíta záujem slovenských miest a obcí o obojstrannú, aktívnu a vzájomne prínosnú partnerskú spoluprácu.

Charakteristika mesta 

Ivano-Frankivsk má 240 000 obyvateľov a rozprestiera sa na ploche 83,73 km². Je to historické mesto a správne stredisko v Ivanofrankivská oblasť na západe Ukrajiny. Administratívne je označené ako mesto regionálneho významu v oblasti a spolu s niekoľkými vidieckymi lokalitami je začlenené ako obec Ivano-Frankivsk. Po Ľvove je najväčším kultúrnym a hospodárskym strediskom západnej Ukrajiny.

Mesto leží v karpatskej oblasti severovýchodne od pohoria a leží asi 120 metrov nad priemernou hladinou mora. Jedným z niekoľkých hlavných geografických prvkov je vrch Vovchynets, tiež známy ako pohorie Vovchynets.

Najbližším susedným mestom je Tysmenytsia, vzdialené necelých 10 kilometrov na východ. Ďalšie mestá, ktoré sa nachádzajú v okruhu 25 až 30 km: Tlumach (východ), Nadvirna (juh), Kalush (západ) a Halych (sever). Mesto tiež spravuje päť susedných dedín, ktoré ho obklopujú: Mykytyntsi, Krykhivtsi, Vovchynets, Uhornyky a Khryplyn.

Školstvo

V meste je viac ako 25 štátnych škôl všeobecného vzdelávania pre ročníky 1. až 11. K dispozícii sú tiež niektoré súkromné ​​školy a lýceá. Okrem toho má mesto niekoľko odborných verejných ústavov.

Mesto má šesť univerzít, Ivanofrankivský inštitút riadenia, ktorý je miestnym kampusom Ternopilskej národnej ekonomickej univerzity a Ivanofrankivský inštitút riadenia a ekonomiky „Halytska Akademia“. Všetky tieto univerzity sú financované štátom.

Kultúra

Národné pamiatky: kostol svätého Vzkriesenia (Grécka katolícka katedrála), kostol Panny Márie (v súčasnosti využívaný ako múzeum), Latinské kolégium, Arménsky kostol (v súčasnosti využívaný ako jeden z ukrajinských pravoslávnych cirkví), mestský pivovar.

Ďalšie zaujímavosti:

- trhovisko so starou radnicou mesta - dnes s etnicko-kultúrnym múzeom;

- Shevchenko Park - veľký park, ktorý sa skladá z lunaparku, veľkého jazera, niekoľkých futbalových ihrísk v plnej veľkosti a mnohých ďalších zaujímavých miest, ktoré stoja za návštevu;

- Bily Budynok - veľká biela budova v strede mesta ako hlavná administratívna budova Ivanofrankivskej a Ivanofrankivskej oblasti, pred budovou sú dva sochárske monumenty Franka a Ševčenka v plnej veľkosti;

- Bazár – rozľahlá plocha, ktorá pokrýva starú a novú tržnicu s niekoľkými supermarketmi, ktoré sú miestne známe ako univerzálne obchody

- 100 metrový úsek (stometrivka) - neoficiálny miestny názov pre časť ulice „Nezávislosti“, ktorá pozostáva z mnohých obchodov a je vyhradená len pre chodcov.

 

Mesto má nadviazané partnerstvá v krajinách EÚ susediacich s Ukrajinou:  11 partnerských miest v Poľsku, 3 v Rumunsku a 1 v Maďarsku.

V prípade záujmu o nadviazanie kontaktov s ukrajinským mestom Ivano-Frankivsk kontaktuje Kanceláriu ZMOS (spacekova@zmos.sk, 02/48700722).

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
14.06.2021
Slovensko-ukrajinský workshop predstavil inovatívne riešenia našich miest a obcí
Podpore slovensko-ukrajinskej spolupráce na úrovni miest a obcí bol venovaný online workshop (10. 6. 2021), ktorý realizovalo Združenie miest a obcí v spolupráci s jedným z projektových partnerov - Združením ukrajinských miest (AUC).
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
26.07.2021
VÚB banka a ZMOS vstúpili do šiesteho roku spolupráce
VÚB banka a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) opäť podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve a potvrdili tak túto výnimočnú kooperáciu už šiesty rok po sebe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %