Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
19.05.2016 11:57

Úloha ZMOS sa nemení: dôsledne presadzovať a chrániť záujmy miest a obcí


Pohľad na delegátov počas druhého dňa rokovania snemu. Snímka: (st)


Druhý deň 27. snemu ZMOS pokračoval vo štvrtok 19. mája vystúpeniami hostí a diskusnými príspevkami primátorov miest a starostov obcí, ktoré sa týkali predovšetkým problematiky financovania samosprávy, eurofondov, ale napríklad aj komunálnej reformy, životného prostredia či školstva.


Výkonní podpredsedovia ZMOS Jozef Turčány a Milan Muška delegátom snemu predstavili návrh priorít Združenia miest a obcí Slovenska na obdobie po 27. sneme ZMOS a podpredseda ZMOS Štefan Bieľak návrh novelizácie Stanov ZMOS, vrátane 5 pozmeňovacích návrhov, ktoré v rámci diskusie počas prvého dňa snemu predložil starosta Rohožníka Peter Šváral.

Predseda mandátovej komisie Jaroslav Hlinka informoval, že na druhom dni snemu sa zaregistrovalo 487 delegátov s hlasom rozhodujúcim (z toho 61 primátorov miest a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc a 426 starostov obcí) a konštatoval, že snem je uznášaniaschopný.

Účastníci snemu následne prikročili k schvaľovaniu snemových dokumentov – návrhu priorít, zmeny Stanov ZMOS a uznesenia 27. snemu ZMOS a väčšinou hlasov ich schválili (návrh stanov bez pozmeňujúcich návrhov, predložených P. Šváralom, s ktorými v hlasovaní vyjadrili nesúhlasné stanovisko).

Generálna riaditeľka WEBYGROUP, s. r. o., Miriam Surová spolu s predsedom ZMOS Michalom Sýkorom vyhlásili víťaza súťaže na bezplatné zriadenie webového sídla mesta/obce v hodnote 1500 eur, vrátane bezplatnej ročnej prevádzky. Stala sa ním obec Koromľa v okrese Sobrance a cenu si odniesla jej starostka Silvia Žeňuchová.

V záverečnom slove predseda ZMOS Michal Sýkora účastníkom poďakoval za dôstojný a vecný priebeh snemu a zdôraznil, že ZMOS naďalej bude dôsledne zachovávať nestranícku líniu a chrániť záujmy miest a obcí.

Na tlačovej konferencii po skončení snemu informovali novinárov o jeho priebehu a záveroch predseda ZMOS Michal Sýkora, prvý podpredseda ZMOS Jozef Dvonč, výkonní podpredsedovia ZMOS Jozef Turčány a Milan Muška a podpredsedovia ZMOS Štefan Bieľak a Ľubomír Lőrincz.

„Som rád, že môžeme po 27. sneme ZMOS konštatovať, že to bol snem pokojný, prebiehal v pracovnej atmosfére, ktorá vyústila do konštruktívnej diskusie. Vyplýva nám z toho, že práca, ktorú robíme v prvom roku nového volebného obdobia je  predstaviteľmi našich členských miest a obcí vnímaná pozitívne“, koštatoval v úvode tlačovej besedy predseda ZMOS Michal Sýkora.

Na tlačovej besede zľava: Jozef Turčány, Jozef Dvonč, Michal Sýkora, Štefan Bieľak, Ľubomír Lőrincz a Milan Muška.

„V diskusii bolo nastolených viac problémov,“ pokračoval M. Sýkora. „Jedným z nich by mala byť novela zákona o obecnom zriadení. Zákon, ktorý bol prijatý v roku 1990 a ktorý určuje základné pravidlá fungovania miest a obcí a tiež pravidlá práce primátorov, starostov a poslancov zastupiteľstiev už morálne starne“. Združenie sa tak podľa jeho predsedu bude snažiť vypracovať novelu zákona a predložiť ju najskôr na všeobecnú diskusiu v samospráve a až následne ju prerokovať so všetkými kompetentnými orgánmi.

Ďalej sa zaoberal prioritnými úlohami a témami pre ZMOS na najbližšie obdobie, ktoré sú zadefinované v 17 tézach a ďalšími otázkami, ktoré boli prerokované a zapracované do prijatého uznesenia snemu.

Viac informácií o priebehu 27. snemu ZMOS, príhovory ústavných činiteľov, hostí, diskusné príspevky delegátov a uznesenie 27. snemu ZMOS prinesieme v najbližších číslach Obecných novín.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.05.2016
Snem ZMOS je sviatkom spoločnej nádeje
V poradí 27. snem ZMOS nebude len bilanciou toho, čo sa podarilo a úvahou o tom, čo sme ešte mohli urobiť. Dvojdňové rokovanie musíme vnímať ako našu schopnosť jasne formulovať tézy, ktoré dokážeme presadiť a naplniť.
viac
18.05.2016
Silná samospráva – pilier stabilnej spoločnosti
V bratislavskej Inchebe dnes o 13. hodine začal 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
06.10.2016
Prvý prezident aktívne podporoval myšlienky samosprávnosti
Združenie miest a obcí Slovenska so zármutkom prijalo informáciu o odchode prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča.
viac
18.05.2017
Druhý deň rokovania 28. snemu ZMOS
Druhý deň rokovania 28. snemu 18. mája otvoril podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí, starosta Santovky Ľubomír Lörincz. Zo zdravotných dôvodov v úvodnej časti rokovania nebol prítomný predseda ZMOS Michal Sýkora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %